Der blev klapret tænder på de kommunale kontorer, skoler og daginstitutioner sidste vinter.
Og det bliver der igen i år. For selv om truslen om en energikrise ikke er lige så aktuel som for et år siden, vil mange offentlige institutioner også dette vinterhalvår holde termostaterne nede under det normale niveau.
En rundringning foretaget af DR viser, at flertallet af de nordjyske kommuner forventer at sætte en grænse for, hvor varmt der må være i de kommunale bygninger. I Frederikshavn Kommune har teknisk udvalg besluttet, at temperaturen på rådhuset og kommunens skoler ikke må overstige 19 grader.
Det sker både af hensyn til klimaet, af hensyn til forsyningssikkerheden og ikke mindst af hensyn til kommunens økonomi, fortæller udvalgsformand Karsten Thomsen (S).
- Vi skal spare alle steder, så på det her område må vi også give et bidrag, siger han.
Kolde næser og fingre
Frederikshavns Kommunes centrale medarbejderudvalg står bag forslaget om en grænse på 19 grader. Vi ved, at kommunens økonomi er presset, så vi er nødt til at se ud over vores egen næsetip, siger Bente Schjønning, der er arbejdsmiljørepræsentant på rådhuset.
- Jeg er selv en af dem, der fryser rigtig meget, så sidste år måtte jeg købe uldent undertøj, tørklæder og fingerløse vanter. På den måde kan man jo gardere sig med sin påklædning, siger hun.
Bente Schjønning erkender, at de lave temperaturer kan gå ud over arbejdsmiljøet og medarbejdernes indsats.
- Hvis man sidder meget stille, kan ens fingerspidser og næse blive kold. Men så må man jo op og bevæge sig, siger hun.
Det samme må de ansatte og eleverne på skolerne. For 19 grader indendørs ER koldt, siger skoleleder Hanne Munk fra Skagen Skole.
- Jeg ville da foretrække, at vi måtte skrue mere op for termostaterne, så der var lidt varmere i klasseværelserne. Det går ud over arbejdsmiljøet, men der er ikke andet for, at man må have noget varmere tøj på og sørge for, at eleverne får bevæget sig i løbet af undervisningen, siger hun.
Ministeriet følger situationen
Sidste år udstak regeringen et krav om, at alle statslige institutioner skulle holde temperaturerne nede på 19 grader. Samtidig blev det anbefalet, at kommuner og regioner fulgte trop – noget langt de fleste gjorde.
I år er der endnu ingen officielle retningslinjer på området. Det er endnu uvist, om der kommer en anbefaling, lyder det fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.
I en skriftlig kommentar til DR skriver ministeriet:
- Der er ikke taget stilling til nye anbefalinger til den kommende fyringssæson, men ministeriet overvåger løbende forsyningssituationen og behovet for eventuelle energibesparende tiltag.
Mådehold og samfundssind
I Mariagerfjord Kommune venter man på en officiel udmelding, før der tages stilling til, om der må fyres op for varmen til vinter eller ej. Men Jesper Skov Mikkelsen (V), der er formand for kommunens udvalg for klima og landdistrikter, kan ikke forestille sig, at man går tilbage til normalen fra forrige vinter.
- Vi er ikke der, hvor vi bare giver los. Jeg er overbevist om, at vi vil forholde os fornuftigt til det her og vise samfundssind, siger han.
Jesper Skov Mikkelsen vil ikke forholde sig til, om temperaturen skal være 19 grader, 20 grader eller noget helt andet.
- Men lige nu ved vi ikke, hvor hård vinteren bliver og hvordan energisituationen kommer til at se ud. Derfor skal vi alle bidrage med mådehold, siger han.