Endnu en person død af listeria-bakterie

Endnu en dansker har nu mistet livet, efter at have spist listeria-inficeret kød.

Det var blandt andet rullepølse, spegepølse og grillpølser fra Jørn A. Rullepølser, der indeholdt listeria-bakterier. (Foto: © Kontant, DR)

Statens Serum Institut bekræfter nu over for DR Nyheder, at endnu en person er død, efter at være blevet smittet med listeria-bakterier fra virksomheden Jørn A. Rullepølser.

I alt er 13 døde.

Personen er ifølge Statens Serum Institut en af de 24, som allerede var bekræftet som smittet med den listeria, der stammer fra virksomheden.

Stadig kun farlig for syge og svækkede

Statens Serum Institut tilføjer, at der ved dødsfaldet ikke er noget, der har ændret sig i forhold til, hvem listeria-bakterien er farlig for.

Listeria giver altså først og fremmest anledning til alvorlig sygdom hos i forvejen svækkede personer, herunder personer med kroniske sygdomme, ligesom ældre og gravide kan være sårbare.

Alt inficeret kød er væk fra hylderneAllerede i maj fandt Fødevarestyrelsen listeria-bakterie i et parti rullepølser hos Jørn A. Rullepølser A/S ved Hedehusene på Sjælland.

Jørn A. Rullepølser har fået lukket produktionen. (Foto: © Simon Læssøe, Scanpix)

I slutningen af juni oplyste Statens Serum Institut til Fødevarestyrelsen, at der kunne være et listeria-udbrud under opsejling, men at kilden var ukendt.

Selvom Jørn A. Rullepølser siden er blevet lukket af Fødevarestyrelsen, og alt kødpålæg fra den nu lukkede rullepølsefabrikant er fjernet fra supermarkedernes hylder, så er det ifølge Statens Serum Institut ikke usandsynligt, at flere smittede vil dukke op i løbet af de kommende uger.

Der kan nemlig tre til fire uger, fra man spiser det inficerede kød, og indtil man viser symptomer.

Fyringer og stramninger

Udbruddet af listeria har ikke været uden konsekvenser for de involverede myndigheder.

Fødevarestyrelsens håndtering af listeria-udbruddet har kostet beredskabschef i Fødevarestyrelsen, Kim Sigsgaard, sit ansvarsområde.

Det skete kort efter Fødevarestyrelsens egen redegørelse af sagen viste, at styrelsen burde have foretaget grundigere og hurtigere undersøgelser af virksomheden Jørn A. Rullepølser, efter det kom frem, at der var en sammenhæng mellem virksomhedens produkter og danskere, der var smittet med listeria.

Fødevareminister Dan Jørgensen meldte søndag ud, at han på baggrund af udbruddet vil give hele listeriaindsatsen et eftersyn.