Endnu en sag om misbrug for retten: Nanna kræver erstatning af kommunen for ikke at gribe ind

Nanna Hansen og hendes søstre var udsat for vold og seksuelt misbrug af deres plejefar.

Nanna Hansen og hendes søstre skal snart i retten - igen.

- Vores liv har indtil videre været en lang retssag, for at sige det lige ud, fortæller hun.

Den 20. marts tager Østre Landsret fat på den erstatningssag, som Nanna Hansen sammen med sin søster har anlagt mod Slagelse Kommune. De kræver erstatning af kommunen for ikke at gribe ind, da søstrene blev udsat for vold og seksuelt misbrug i deres plejefamilie. Misbrug, der har påvirket hele deres tilværelse.

- Den fortid, jeg har haft, er ikke bare noget, du lægger på hylden, siger Nanna Hansen.

Sagen mod Slagelse Kommune er en af flere sager på vej, hvor misbrugte børn kræver erstatning af de kommuner, som de mener har forsømt deres ansvar.

20 sager kan være på vej

Tirsdag i denne uge behandler Vestre Landsret den såkaldte Esbjerg-sag, hvor tre piger kræver erstatning af Esbjerg Kommune for ikke at have grebet ind. I alt er 20 sager af denne type under forberedelse, oplyser Børns Vilkår.

- Vi prøver at se, om man kan bringe kommunerne til ansvar i de her sager. Det har hidtil være gratis for kommunerne, man har altid kunnet sige: vi er kede af det, der er sket og gør det bedre fremover. Men historien har vist at de her sager kommer frem igen og igen, siger advokat Mads Krøger Pramming, der repræsenterer de to søstre i sagen mod Slagelse Kommune.

Søstrene kræver hver 300.000 kr. i erstatning. Nanna Hansen håber, at den kommende landsretssag bliver et stort punktum for hele historien om misbrug og vold.

- Det handler om retfærdighed. Både for at vi kan komme videre, men også for andre børn og unge er det ekstremt vigtigt at få det her i søgelyset, så andre fremadrettet kan konfrontere en kommune, siger Nanna Hansen.

Misbrug hos plejefamilie

Også før anbringelsen hos plejefamilien var Nanna Hansens barndom alt andet end harmonisk.

I 1997 dræbte hendes psykisk syge far moderen, og Nanna Hansen flyttede sammen med sine tre søstre flyttede ind på en kommunal institution. Men herfra blev søstrene sendt til en plejefamilie, som skulle vise sig, at være et alt andet end godt sted for de fire piger, der var mellem fire og otte år gamle.

Nanna Hansen, flyttede ind hos plejefamilie i Skælskør, hvor alt umiddelbart så ud til at være fryd og gammen. Men efter nogle få måneder, begyndte plejefaren at være voldelig overfor børnene og volden udviklede sig til seksuelt misbrug. Nanna Hansen har fortalt om hele forløbet i TV 2-dokumentaren 'Anbragt i Helvede.'

I 2008 blev plejefaren idømt fem års fængsel for omfattende seksuelt misbrug og vold mod søstrene. En dom, som landsretten stadfæstede året efter.

Svigt fra kommunen

Nu er søstrene altså snart på vej i retten igen.

De kræver hver 300.000 kr. i erstatning, fordi de mener, at kommunen burde have undersøgt forholdene for søstrene hos plejefamilien. Advokat Mads Krøger Pramming, mener ikke, at der er tvivl om, at kommunen har svigtet.

- Der er klare beviser for, at kommunen ikke har ført tilsyn og slet ikke været ude hos pigerne i lang tid – en gang i over et år, siger han.

Ansvaret for at føre tilsyn med plejefamilierne var udliciteret til et firma af kommunen. Firmaet har allerede erkendt, at de ikke har leveret et tilstrækkeligt tilsyn.

Nanna Hansen håber på en anerkendelse af, at misbruget af hendes søstre og hende burde have været standset tidligere.

- Det her handler ikke om penge. Det her handler om at vi får vores retfærdighed, at kommunen anerkender, at de har lavet en fejl, siger Nanna Hansen.

Facebook
Twitter