Endnu et nedbrud har ramt: Store virksomheders hjemmesider og apps lagt ned - igen

I begge tilfælde drejer det sig formentlig om tekniske nedbrud, vurderer sikkerhedsekspert.

Den 8. juni 2021 ramte et nedbrud hjemmesiderne hos store medier og virksomheder, og fredag den 22. juli skete noget lignende. (© Sandra Bertelsen)

Det er godt halvanden måned siden, at man ikke kunne få lov til at tilgå flere store medier og virksomheders hjemmesider efter et omfattende nedbrud.

Og i går var den så gal igen.

Her kunne du i nogle timer nemlig heller ikke få lov til at logge på både apps og hjemmesider hos en lang række større virksomheder, hvilket skyldtes en fejl hos virksomheden Akamai.

På Downdetector, der beretter om fejl hos hjemmesider, kunne man eksempelvis se, at flere af verdens største virksomheder som Amazon, UPS og McDonalds havde problemer. Også danske Yousee og Nordea var ramt.

Selv om de to nedbrud ligner hinanden og er sket med kort mellemrum, ser de ikke umiddelbart ud til at hænge sammen. Derudover ligner det heller ikke, at der ligger en kriminel handling bag, vurderer Henrik Larsen, der er chef for it-sikkerhedsorganisationen DKCert.

- Jeg tror i begge tilfælde, at der er sket tekniske nedbrud. Men der er ikke kommet så meget frem, så jeg kan ikke vide det helt endnu, siger han.

Mens nedbruddet i juni skyldtes en fejl hos den amerikanske virksomhed Fastly, skyldes det denne gang en fejl hos firmaet Akamai. De to har det tilfælles, at de er store infrastrukturfirmaer, som mange virksomheder er afhængige af, fordi de tilbyder den såkaldte DNS-service (en forkortelse for Domain Name System, red.).

- For at man rent faktisk kommer ind på dr.dk, når man søger på det, skal der bruges en DNS-service, der kan omsætte det til en ip-adresse, forklarer Henrik Larsen.

'Nettet er slet ikke bygget til den form for trafik'

Ifølge Henrik Larsen sker den slags nedbrud med jævne mellemrum, fordi vi bruger internettet hele tiden.

- Trafikken er blevet så enorm på nettet. Men nettet er slet ikke bygget til den form for trafik og måde at slå op på, så hvis der sker et nedbrud på en af de her store DSN-services som Fastly og Akamai, så vil det virke som om, hjemmesiderne er nede, siger Henrik Larsen.

Han sammenligner det med motorvejen, hvor der bliver skabt kø, idet der kører flere biler, end vejene kan tage.

- Det er lidt det samme her - infrastrukturen kan ikke følge med, og DNS er en meget vigtig del af infrastrukturen, der fordeler trafikken. Hvis det bryder ned, bliver der kaos, forklarer han.

For mange virksomheder er det altafgørende, at man kan komme ind på hjemmesiden.

- Hvis man ikke kan tilgå de services, kan det have ret stor økonomisk betydning. Nu er det her et nedbrud på et par timer, som de fleste overlever, men de længervarende kan få forretningsmæssige konsekvenser.

Fejlen, der skete i går, er dog ifølge Akamai blevet løst.

Facebook
Twitter