Energien fosser ud af åbne kølediske - og det ændrer sig ikke foreløbig

Supermarkeder anerkender problemet. Men det er ikke noget, man ændrer på en eftermiddag, siger Coops energichef.

Man kan finde pålæg, ost og tapas i de åbne kølere. Lægger man låg på, kan man spare op til 40 procent energi på hvert køleelement, fortæller supermarkederne. (Foto: Klaus Bo © Arkivfoto Klaus Bo Fotografi)

Hvad foregår der?

Sådan tænker nogle kunder, når de kommer ind i en del af Coops supermarkeder og ser, at der er åbne køleskabe og frysere uden låg, hvor kulden fra frostærter og is siver ud.

- Flere kunder har sagt, hvorfor lægger I ikke låg på? Jeg kigger på dem og tænker, ja hvorfor gør vi ikke det. Jeg kan desværre kun sige, at det gør vi også, men det går bare ikke hurtigt nok, fordi Coop er en stor størrelse.

Det fortæller Nicki Pagh Børgesen, der er energichef i Coop, som ejer supermarkedskæder som Fakta, Superbrugsen og Kvickly.

- 1.100 butikker er ikke noget, man gør på en eftermiddag. Ting tager tid. Havde vi ønsket, at vi havde været længere, ja helt sikkert.

Designet med de åbne kølere stammer fra en tid, hvor holdningen var, at danskere skulle mødes af friske varer uden låg og barrierer, fortæller Nicki Pagh Børgesen.

Men han er udmærket klar over, at det ikke stemmer overens med et 2022, hvor energipriserne er eksploderet, og supermarkederne vender og drejer hver en kølemontre for at se, om der kan spares.

Hos Salling Group er det primært i butikskæden Netto, at man finder supermarkeder med kølere uden låg. (Foto: Klaus Bo © 2019 Klaus Bo Fotografi - Phone +4526212165)

Siden 2016 har Coop arbejdet målrettet med at nedbringe energiforbruget, og man troede egentlig, at man var med, fordi det også ligger i programmet, at der fremadrettet ikke må være nogle kølere uden låg.

- Nu kommer Putin og energiprisen, og det gør bare, at vi troede, vi handlede med rettidig omhu. Men lige pludselig er vi bagud, fordi virkeligheden overhalede os, siger Coops energichef.

Han vurderer, at de kan spare op til 40 procent energi for hvert køleelement ved at lægge låg på.

- Hvis man lægger låg på og lægger låg på og lægger låg på, så er det, det begynder at batte noget. Coop kan gange alle initiativer med 1.100 butikker.

Hvor mange af jeres butikker, vil du skyde på, står med åbne kølehylder og frysere?

- Jeg vil også rigtig gerne citeres for noget godt, men virkeligheden er nok bare, at det er mange desværre, siger Nicki Pagh Børgesen.

For nylig valgte Coop at fjerne 2.000 såkaldte impulskølere i et forsøg på at få de høje energiregninger ned, da alle butikker ifølge koncernen selv er hårdt ramt af de meget høje elpriser. En impulskøler er en seperat køler, man kan sætte frem med for eksempel sæson- eller kampagneprodukter.

Salling Group sætter låg på inden 2026

Hos dagligvarekoncernen Salling Group er der generelt låg på kølerne, når det kommer til dens Føtex- og Bilka-butikker.

Men der mangler stadig i flere Netto-butikker, fortæller Henrik Vinther Olesen, der er kommunikationsdirektør i Salling Group.

- Grunden til, at man ikke har gjort det før, er slet og ret, at el har været billigt. Det har været dyrere at skifte ud end at bruge den strøm, der skulle til.

- Nu har den aktuelle krise på energiområdet og i forhold til de gasfyr, vi har, bare gjort, at vi har speedet op for processerne.

Ifølge Salling Group vil der komme låg på kølere inden 2026.

Hvordan kan det være, at når I ser det som noget, der batter, at det så har så lange udsigter?

- Det tager simpelthen tid. I Netto skifter man til kølere med nye låger, og der er en investeringsplan, som ruller over nogle år.