Energistyrelsen: Vi forventer, at gassen er ude på søndag

Danske myndigheder afholder lige nu briefing om gaslækagerne i Østersøen.

Energistyrelsen, GEUS, Forsvaret, Beredskabsstyrelsen og Københavns Politi var til stede under briefingen onsdag eftermiddag. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Kristoffer Böttzauw, der er direktør for Energistyrelsen, fortæller her til eftermiddag, at man forventer, at gasledningerne Nord Stream 1 og 2 snart er tømt for gas.

- Halvdelen af gassen er ude nu, og at vi forventer, at rørene er tømt søndag, siger han under myndighedernes briefing.

Han forklarer, at der er gas i rørene, selv om de ikke er i brug, fordi det blandt andet giver stabilitet i rørene, når de ligger på havets bund.

Kristoffer Böttzauw udtaler også, at man fra Energistyrelsens side anser lækagerne som følge af bevidste handlinger.

Nord Stream 1- og Nord Stream 2-rørledningerne er bygget til at fragte gas fra Rusland til Tyskland. Tre aktuelle lækager tæt på Bornholm har fået danske myndigheder til at hæve beredskabsniveauet. (Foto: © Kort : Morten Fogde Christensen)
Nord Stream 1- og Nord Stream 2-rørledningerne er bygget til at fragte gas fra Rusland til Tyskland. Tre aktuelle lækager tæt på Bornholm har fået danske myndigheder til at hæve beredskabsniveauet. (Foto: © Kort: Morten Fogde Christensen)

- Det er myndighedernes vurdering, at der er tale om bevidste handlinger. Der er ikke tale om uheld, sagde statsministeren.

Geus: Der er tale om sprængninger

Ved briefingen deltog også Flemming Larsen, der er direktør for Geus, der laver nationale geologiske undersøgelser i Danmark og Grønland.

Han slår fast, at der ikke var tale om et jordskælv, men om sprængninger, da man målte rystelser mandag klokken 02.03 og igen mandag aften 19.03.

- I den situation, vi er i nu, har man besluttet at overvåge data fra målestationerne døgnet rundt, så man kan indberette uregelmæssigheder hurtigt, siger han.

Forsvaret har udgivet denne video, hvor man kan se, hvordan gassen siver op til havoverfladen ud for Bornholm:

Københavns Politi indleder efterforskning

Direktøren for Københavns Politi, Anne Tønnes, fortæller, at man har indledt en efterforskning i Københavns Politi.

- Vi er i en indledende fase af efterforskningen. Vi efterforsker bredt, så vi senere kan fokusere efterforskningen, siger politidirektøren.

Hun opfordrer blandt andet virksomheder til at henvende sig, hvis de kan bidrage med noget. Samtidig forklarer Anne Tønnes, at man samarbejder med alle relevante myndigheder, også med svenskerne og tyskerne, for at samle så mange informationer som muligt.

Forsvarschefen for Forsvaret, Flemming Lentfer, deltog også i eftermiddagens briefing, og her afviste han at udtale sig om motiver.

- Alt, der er på bordet, er hypoteser, sagde han, da han blev spurgt til Ruslands mulige rolle i sagen.

Korrespondent: Næste kan blive vigtig

DR's forsvarskorrespondent, Mads Korsager, fulgte også med i dagens briefing, og her bed han mærke i, at Energistyrelsen forventer, at Nordstream 1 og 2 er tømt for gas på søndag.

For det kan få stor betydning for opklaringsarbejdet.

- Vi kan forvente at blive klogere på, hvordan det ser ud nede ved gerningsstederne fra begyndelsen af næste uge. Efter myndighedernes beregning er gassen gået af rørene på det tidspunkt, og så kan man begynde at arbejde på stederne.

- Det betyder, at man måske kan få dykkere ned at kigge på gerningsstederne. I hvert fald kan man komme så tæt på, at man kan begynde at arbejde med nogle af Forsvarets fjernstyrede minerydningsdroner, som både kan tage højopløselige billeder og begynde at sikre bevismateriale fra stedet, siger han.