Eneste ansøger til ny FM4-kanal: 'Vi kommer til at eksperimentere for åben mikrofon'

Der er kun godkendt en ansøgning til en ny FM4-kanal, der skal afløse Radio24syv.

Anne-Marie Dohm er direktør i selskabet, der står bag den eneste ansøgning til FM4-kanalen, der er blevet godkendt. (Foto: © Bjerne Bergius Hermansen/DR, Scanpix)

Det er et bredt funderet samarbejde af lokale medier, der står bag det varmeste bud til at overtage Radio24syvs frekvens.

Og hos dem er ambitionen at lave en radiostation med aktualitet, nyheder og kultur, som afspejler hele Danmark.

Det fortæller Anne-Marie Dohm, der er direktør i selskabet FM4 A/S, som står bag ansøgningen.

- Vi vil lyde af hele Danmark. Det betyder, at såfremt vi er så heldige at få sendetilladelsen, vil vi have kilder fra hele landet. Eksperter, debattører, værter og journalister, der har deres udspring fra hele landet, siger hun.

Kun en ansøger er godkendt

Slots- og Kulturstyrelsen oplyser, at man kun har godkendt en af to ansøgninger om at drive FM4-kanalen videre efter Radio24syv.

Og det er altså FM4 A/S, der er et konsortium bestående af Jysk Fynske Medier, Sjællandske Medier, Herning Folkeblad, Radio ABC Holding, Skive Folkeblad, Flensborg Avis, Lolland-Falsters Folketidende, Nordjyske Medier og Bornholms Tidende.

- Det giver sig selv, at med den kultur, vi er født ud af, vil vi være til stede i hele landet. Vi vil sikre, at vores kilder har let adgang til at komme i et landsdækkende medie, uden at de skal transportere sig langt eller råbe meget højt for at gøre opmærksom på, hvad der ligger dem på sinde, siger Anne-Marie Dohm.

I forbindelse med ansøgningen har FM4 A/S udarbejdet en rimelig fast defineret profil, og man har derfor allerede en klar idé om, hvordan en potentiel radiostation skal se ud.

Det bliver fysisk med et hovedkontor i Aarhus, mens der også skal være en redaktion i København. Og selvom en lang række medier står bag, skal de lokale mediehuse ikke levere indhold.

- Men vi vil selvfølgelig bære traditionen fra medierne med ind i radioen og medtage det blik, som man har på tingene, hvis man står med problematikkerne tæt inde på livet, siger Anne-Marie Dohm.

Værter med stærke værdier og holdninger

Hun vil helst ikke sammenligne den nye radiokanals profil med andre medier, men bliver den til virkelighed, skal lytterne forvente værter med en profil, der er inspireret af de samme idéer, som blev udtænkt i 2011, da man lavede det første udbud til FM4.

Det betyder blandt andet, at der ikke kun kommer journalister bag mikrofonerne.

- Vi vil gerne have nogle værter, som står på meget stærke værdier og holdninger, som lytterne skal lære at kende, siger Anne-Marie Dohm.

Og her vil ambitionen om at lyde som hele Danmark også skinne igennem.

- Så hvis man har en god dialekt eller sin egen måde at tale, så vil vi ikke nødvendigvis aflære folk den måde at være vært på. Man skal være, som man er, siger Anne-Marie Dohm.

Vil eksperimentere for åben mikrofon

Hun fortæller, at man også har en ambition om at være provokerende, men ikke bare for provokationens skyld. Det skal også ske ved at prøve nye, anderledes former, værter og formater af.

- Hvor vi ikke nødvendigvis skal træne værterne i et lukket rum i mange måneder, inden vi slipper dem løs i æteren.

- Vi kommer til at eksperimentere for åben mikrofon, og ind i mellem vil det opleves, som om vi ryger ud over kanten, og det vil ikke gøre noget som helst, siger Anne-Marie Dohm.

Radio24syvs sendetilladelse udløber 31. oktober, hvorefter det nye konsortium kan overtage sendefladen. Sendetilladelsen løber otte år og får et årligt statstilskud på cirka 90 millioner kroner.

Udbuddet om den nye sendetilladelse har været stærkt kritiseret grundet kravet om, at vinderen af udbuddet skal have over 70 procent af sine ansatte 110 kilometer væk fra København.