Engelsk covid-19-undersøgelse: Dobbelt så stor risiko for at dø, hvis du også har influenza

Unge og raske bør overveje at blive vaccineret mod influenza netop i år, siger professor.

En vaccination koster 200 kroner på landets apoteker. Og de penge er godt givet ud i år, mener ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, Lars Østergaard. (Foto: © Michael Reynolds, Scanpix)

Det er en rigtig god idé at tage imod tilbuddet om den gratis influenza-vaccine, som der bliver åbnet for på onsdag.

Ikke alene kan influenza-sæsonen være lig med et øget pres på landets coronatestcentre og hospitaler, men influenzaens indtog kan også gøre det endnu mere farligt at blive smittet med coronavirus.

Skulle man være så uheldig at blive smittet med både influenza og coronavirus, så stiger risikoen for at dø nemlig markant.

Ifølge analyser foretaget af de engelske sundhedsmyndigheder, så mere end fordobles risikoen for at dø efter smitte med coronavirus, hvis man samtidig har influenza, sammenlignet med patienter, der ’kun’ er smittet med coronavirus.

Public Health England har studeret 19.256 personers sygdomsforløb, som både blev testet for covid-19 (sygdommen, der bliver udløst af coronavirus, red.) og influenza mellem januar og april 2020. De personer, der både fik konstateret covid-19 og influenza, havde 2,27 gange større risiko for at dø end personer, der kun blev testet positiv for covid-19.

- Den nye viden viser med stor tydelighed, at coinfektion med influenza og covid-19 er en dårlig kombination. En af disse sygdomme er der i øjeblikket en vaccine mod, og det er den vigtige pointe, siger Englands vice-sundhedsdirektør, Jonathan Van-Tam.

Den pointe er ikke tabt for professor og ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, Lars Østergaard.

Vaccination mod influenza er åbenlyst ekstra vigtig i år, mener han.

- Sædvanligvis anbefaler jeg ikke, at man skal lade sig vaccinere mod influenza, hvis man er ung og rask, men i år har vi altså begge sygdomme florerende. Fordi coronaen er over os, så synes jeg godt, at man kunne overveje, om man selv skulle betale for en influenzavaccination i år, hvis man ikke får tilbudt en gratis, siger Lars Østergaard.

God idé at komme til lommerne

Alle personer i Danmark, der er over 65 år eller i risikogrupper, får tilbudt en gratis vaccine.

Derudover kan personale i sundheds- og plejesektoren fra i år også få en gratis vaccine, hvis de har "opgaver med pleje, omsorg og behandling af personer, der er i særlig risiko for et alvorligt forløb med influenza".

For alle andre gælder det, at man må til lommerne, hvis man vil vaccineres mod influenza.

En vaccination koster 200 kroner på landets apoteker. De penge er godt givet ud, mener Lars Østergaard.

- Når man bliver vaccineret mod influenza, så bliver man en stopklods i smittespredningen. Så kan vi opnå flokimmunitet og på den måde kan det være, at vi slet ikke kommer til at opleve en influenzaepidemi i samfundet, siger Lars Østergaard, der har en opfordring til alle, uanset om de bliver vaccineret eller ej.

- Én ting, vi i hvert fald kan gøre alle sammen for ikke at sprede influenza, det er at huske de samme hygiejneregler, som også gælder for coronaen – nemlig afstand og håndsprit.