Enhedslisten frasiger sig penge fra Morten Kabells eftervederlag

Lokalbestyrelsen i København ønsker ikke at tage imod de omkring 130.000 kroner.

Da det kom frem, at Morten Kabell ville få et eftervederlag på en halv million kroner, var flere ude og kritisere både ham og Enhedslisten.  (Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen © Scanpix)

Bestyrelsen i Enhedslisten København vil ikke tage imod partiskatten fra partiets tidligere miljø- og teknikborgmester i København Morten Kabells eftervederlag.

Det er lokalbestyrelsen kommet frem til på et møde efter flere ugers uro om eftervederlaget.

- Vi er kommet frem til denne beslutning, fordi vi i Enhedslisten er imod dobbeltlønninger. Vi mener ikke, at politikere skal stilles bedre end resten af befolkningen eller have særlige privilegier, siger Eva Milsted Enoksen, der er en del af Enhedslistens bestyrelse i København.

Pengene skal i stedet gå til sociale formål.

- De skal ikke i partikassen, men gå til gode sociale formål uden for partiet. Vi har valgt at lade partiets medlemmer i København beslutte, hvad pengene konkret skal bruges til på generalforsamlingen i marts, siger hun.

Sagen bunder i, at Morten Kabell er begyndt i et nyt arbejde, efter han stoppede som borgmester, og dermed modtager han både eftervederlag og løn - en praksis som Enhedslisten tidligere har kritiseret hos Venstres Carl Holst (V) for to år siden, fordi han både modtog løn som forsvarsminister og eftervederlag som tidligere formand for Region Syddanmark.

Reglerne skal ændres

Morten Kabell har som fratrådt teknik- og miljøborgmester i København fået i alt 501.896 kroner i eftervederlag fra Københavns kommune, hvoraf cirka 130.000 kroner udgør partiskatten.

Han meldte tidligere på måneden ud på Facebook, at han ikke havde valgt at modtage eftervederlaget efter sit borgmesterstop for egen vindings skyld.

Han havde givet vederlaget til partiet til at lave politisk arbejde og kampagner – ”præcis, som det har været Enhedslistens princip fra stiftelsen for mange år siden”, skrev han i opslaget.

Og det er det, Enhedslistens bestyrelse i København har frasagt sig at tage imod.

Derudover vil bestyrelsen stille et ændringsforslag til generalforsamlingen i marts om at ændre reglerne for afgående borgmestres eftervederlag.

- Vi vil gerne sørge for, at vi ikke står i denne her situation igen, og vi får lukket det hul, der eksisterer i dag, så ingen fremtidig borgmester kan modtage eftervederlag og løn på én gang, siger Eva Milsted Enoksen.

Da det kom frem, at Morten Kabell havde udsigt til et eftervederlag på en halv million kroner, var flere ude og kritisere både ham og Enhedslisten.

Blandt andre Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted, mente, at det var urimeligt, at Morten Kabell skulle få en slags dobbeltløn i sin nye stilling som vicedirektør.

Københavns nye teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen fra Enhedslisten, har allerede afvist at ville modtage det eftervederlag, hun ellers har ret til, når hendes periode som borgmester slutter.

Facebook
Twitter