Enhedslisten: Miljøminister giver vildledende svar i pels-sag

- Folketinget er blevet vildledt, mener partiets miljøordfører, Maria Reumert Gjerding.

En topembedsmands medvirken i en annonce for pelsdyrbranchen medfører kritik på Christiansborg. (Foto: MARIE HALD © Scanpix)

Miljø- og Fødevareministeren har givet vildledende svar til Enhedslisten i sagen om en embedsmands deltagelse i en annonce-kampagne betalt af pelsdyrbranchen.

Det mener partiets miljøordfører Maria Reumert Gjerding.

En aktindsigt, som DR har fået, viser at Kopenhagen Fur tydeligt gjorde Fødevarestyrelsens veterinærchef Per Henriksen opmærksom på at han skulle citeres i en storstilet annonce-kampagne, som Pelsdyrbranchen indrykkede 3 dage i januar i de store dagblade.

"Folketinget er blevet vildledt med det svar, fordi vi har fået forkerte informationer. Her står der, at man ikke vidste at man skulle medvirke i en annonce men nu kan vi se, at man tydeligt har fået oplyst at det handler om en annonce"

Maria Reumert Gjerding, miljøordfører, enhl.

Men det står i kontrast til et svar Miljø- og Fødevareminister Eva Kjer Hansen har givet Enhedslisten. Her skriver ministeren at "Fødevarestyrelsen ikke har været opmærksom på at artiklen ville blive bragt i annoncesammenhæng. Havde styrelsens vidst dette ville styrelsen have afvist at medvirke", fremgår det af minister-svaret.

- Folketinget er blevet vildledt med det svar, fordi vi har fået forkerte informationer. Her står der, at man ikke vidste at man skulle medvirke i en annonce men nu kan vi se, at man tydeligt har fået oplyst at det handler om en annonce, siger Maria Reumert Gjerding til DR.

Flere gange i korrespondancen med Kopenhagen Fur bliver Fødevarestyrelsen og Veterinærchef Per Henriksen gjort opmærksom på, at der er tale om en annonce - og da Per Henriksen får tilsendt det færdige opslag, som det skal se ud, står der direkte ordet 'annonce' flere steder. Sidste gang han ser opslaget er dagen før, det bringes - ifølge ham selv, så han kan orientere sig om, hvilken sammenhæng artiklen med ham indgår i. Alligevel går det først op for ham, at det er en annonce, da Pels-Avisen ligger i de store dagblade.

Enhedslistens Maria Reumert Gjerding understreger at Miljø- og Fødevareminister Eva Kjer Hansen er ansvarlig for at afgive korrekte svar også selv om hun er blevet fejlinformeret af sine embedsmænd.

-Det her er jo en sag der lægger sig oven på alle de andre sager, som tegner et billede af en minister der ikke kan finde ud af, at oplyse Folketinget korrekt og det er dybt kritisabelt, siger Maria Reumert Gjerding.

DR har forelagt sagen for Miljø- og Fødevareminister Eva Kjer Hansen, men hun er ikke vendt tilbage med en kommentar.

Tilføjet kl. 15:30: Flere gange i korrespondancen med Kopenhagen Fur bliver Fødevarestyrelsen og Veterinærchef Per Henriksen gjort opmærksom på, at der er tale om en annonce - og da Per Henriksen får tilsendt det færdige opslag, som det skal se ud, står der direkte ordet 'annonce' flere steder. Sidste gang han ser opslaget er dagen før, det bringes - ifølge ham selv, så han kan orientere sig om, hvilken sammenhæng artiklen med ham indgår i. Alligevel går det først op for ham, at det er en annonce, da Pels-Avisen ligger i de store dagblade.