Enhver kan være alternativ behandler

Hvem som helst kan kalde sig alternativ behandler og give livsfarlige råd til patienter med kræft, depression og andre lidelser, der kræver kompetent behandling.

Alternative behandlere tilbyder påståede kure mod alle mulige sygdomme. (Foto: DR)

Alternativ behandler er ikke nogen beskyttet titel.

Det betyder at hvem som helst kan slå sig ned og tilbyde ydelser, som måske slet ikke har noget med behandling at gøre - og som kan være livsfarlige.

MediaLinks:

Lige nu rettes der hårde beskyldninger mod en gruppe af alternative behandlere, der går under navnet Injiva.

Lover mirakler

Som TV AVISEN kunne fortælle i går, så hævder Injiva-behandlerne, at de kan kurere årsagerne til sygdomme som kræft og depression.

Nogle gange anbefaler Injiva-behandlerne samtidigt patienterne at droppe den almindelige behandling, og så an det blive rigtigt farligt.

- I værste tilfælde kan man dø af det her, siger Kirsten Kallesøe.

Hun er rådgiver for pårørende til spiseforstyrrede og har talt med flere, som har fået at vide af Injiva, at de kan blive raske inden for kort tid.

Umuligt at gribe ind

Men der kan ikke gribes ind over for alternative behandlere, som giver dårlige råd.

- Det er et helt frit marked ligesom salg af alle mulige andre ydelser, siger Anne Mette Dons, der er kontorchef i Sundhedsstyrelsen.

Det eneste man som patient kan gøre, er at undersøge om en alternativ behandler er registreret. I da fald kan du regne med, at der er et minimum af uddannelse og erfaring.

Kritik

Men det er ikke nok, lyder det fra Dansk Psykologforening:

- Vores lovgivning skal være med til at beskytte svage og syge mennesker, men i denne situation, er der ingen, der beskytter dem, siger formand Roal Ulrichsen.

ExternalContent

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk