'Enhver med øjne i hovedet kan jo se, at fester af den karakter kan udvikle sig til superspredningsbegivenheder'

Tusindvis af danskere fejrede i nat sejren over Tjekkiet.

Danmarks kvartfinalesejr over Tjekkiet ved EM blev fejret grundigt i Frederiksgade i Aarhus. (Foto: © Palle Herløv)

Med to velplacerede scoringer i første halvleg sendte det danske herrelandshold nationen videre til semifinalen i EM og sendte samtidig den i forvejen buldrende EM-ekstase endnu et nøk i vejret.

Overalt blev der i aftes og i nat krammet og sunget slagsange arm i arm, og i mange dele af landet stimlede tusindvis af danskere sammen for at fejre Kasper Hjulmands drenge, nu hvor forsamlingsloftet er fjernet.

Men alligevel er der jo forsat en dråbe malurt i pokalen. Vi har nemlig stadig coronavirus i Danmark. Og med den nye, mere smitsomme deltavariant, er der muligvis dem, der vil stille spørgsmålet: Hvor godt rimer de ekstatiske fejringer af EM-sejrene med coronapandemi og deltavariant?

- De fleste fester ser heldigvis ud til at foregå i det fri, men enhver med øjne i hovedet kan jo se, at fester af den karakter kan udvikle sig til superspredningsbegivenheder, hvis uheldet er ude, lyder det da også fra Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet.

Mens DF gyser, vil Venstre feste løs

Hos Venstre er der langt til bekymringen fra sundhedsordfører Martin Geertsen. Her glæder man sig i stedet over billederne af danskere klædt i rødt og hvidt, der kaster sig over hinanden i jubel.

- Jeg synes, at det er fantastisk at se, at folk er glade og ikke så bekymrede. Det tror jeg, danskerne har brug for efter det sidste halvandet år. Vi er over tre millioner vaccinerede og 50 indlagte. Så vi står i en gunstig situation.

- Folk skal feste løs, og det gør de uanset, hvad jeg siger, lyder det fra Martin Geertsen.

Men vi har jo en smitsom deltavariant. Kan det her i sidste ende ikke ende med at koste menneskeliv?

- Hvad skal vi gøre, forbyde det? Der er en risiko ved alt, og det er der også her, siger Martin Geertsen.

Heller ikke hos De Konservatives Per Larsen er nervøsiteten udpræget.

- Vi så med fejringen af Brøndbys mesterskab, at det ikke udløste så meget smitte. Vi er et rigtigt godt sted, hvad angår indlagte og vaccinerede, siger sundhedsordføreren.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, er dog noget mindre rolig.

- Man gyser jo lidt som sundhedsordfører, når man ser sådan nogle billeder her. Det bliver spændende at se, om det kan ses på smittetallene, siger Liselott Blixt, der dog ikke ønsker at genindføre restriktioner som for eksempel forsamlingsloftet.

- Jeg synes i stedet, at folk skal tænke sig om, og man skal tage det ansvar, det kræver.

Og synes du, at folk tænker sig om og tager det ansvar, når Danmark skal fejres?

- Det er svært sige. Som sundhedsordfører vil man selvfølgelig være bekymret, men jeg venter spændt på smittetallene, og vi skal jo tilbage til normalen på et tidspunkt.

  • Danmarks 2-1-sejr over Tjekkiet fejres i Aarhus. Her er der tændt romerlys i Frederiksgade. (Foto: © Palle Herløv, Danmarks Radio)
  • Danmarks 2-1-sejr over Tjekkiet fejres i Aarhus. Her er der tændt romerlys i Frederiksgade. (Foto: © Palle Herløv, Danmarks Radio)
  • Fans landet over varmede op før storskærmsvisning. Her er det ved Lumskebuksen på Sifs Plads i København. (Foto: © Philip Davali, Philip Davali)
  • Omkring 2000 stående gæster så kvartfinalen til en storskærmsvisning i Tivoli i København. (Foto: © Philip Davali, Philip Davali)
  • Næste kamp bliver mod England på onsdag, og den spilles på Wembley Stadion i London, England. (Foto: © Philip Davali, Philip Davali)
  • Rådhuspladsen i København blev, traditionen tro, centrum for EM-fejringen. (Foto: © Philip Davali, Philip Davali)
  • Styrelsen for Patientsikkerhed har indtil videre kun registreret 'relativt' få smittede i forbindelse med EM-kampene. (Foto: © Philip Davali, Philip Davali)
  • De københavnske gader flød over med glade fans i timerne efter kampen - her på Nørrebros Runddel. (Foto: © Philip Davali, Philip Davali)
  • Næste stop er semifinalen mod England, og den spilles på onsdag. (Foto: © Philip Davali, Philip Davali)
1 / 9

'Vi vil jo ikke sætte kampsoldaterne ind'

Hos Enhedslisten er de ikke helt så klare i spyttet, som de plejer at være.

- Jeg har det virkelig dobbelt med det, siger coronaordfører Peder Hvelplund.

- For på den ene side er det fantastisk at se den glæde, der er blandt mennesker, som har et indestængt behov for at være sammen. På den anden side indeholder det kimen til alt, hvad der kendetegner en supersprederbegivenhed, og det falder sammen med, at deltavarianten er i opblomstring.

SF’s sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, mener heller ikke, at fodboldekstase og coronavirus rimer særlig godt.

- Det er bare for at sige det, som det er. Men det er også meget svært at forestille sig, at man kan forhindre det. Det er en meget svær situation at styre, og vi vil jo ikke sætte kampsoldaterne ind, siger hun.

Efter forsamlingsloftet er fjernet, er det da også fuldt lovligt for fans at samle sig i store grupper og fejre, at Danmark er videre i semifinalen.

- Men jeg synes, det er en god ide at lade sig teste nogle dage efter, man har været med i sådan et arrangement, siger Kirsten Normann Andersen.

Flere ser EM som en prøveballon

Mens tusinder fester i gaderne, er både festivaler, motionsløb, teatre og meget andet kultur fortsat underlagt restriktioner. Hvis de er frustrerede, så forstår Martin Geertsen dem godt.

- Derfor har vi også foreslået at genoptage forhandlingerne om at fremrykke lempelser for de aktører her.

Også SF’s Kisten Normann Andersen anerkender, at festlighederne må frustrere andre dele af kulturlivet

- Jeg kan godt forstå, hvis man er festivalarrangør og siger, det her er ikke fair, og hvorfor kan man det her nogle steder og ikke andre steder. Men det er nok også noget med at være realistisk og sige, at fodboldsejre er meget, meget svære at styre.

Hun mener dog ikke, man så også bør lempe restriktionerne for eksempelvis festivaler og koncerter.

- Så bliver det dobbelt så slemt, at det synes jeg ikke giver mening, siger hun.

Selvom Peder Hvelplund fra Enhedslisten selv har været med i den politiske aftale, der har særbehandlet EM, kalder han det paradoksalt, at der er så meget smæk på fodboldfesten, mens andre kulturbegivenheder som festivaler må holde for.

- Men nu må vi også se, hvad konsekvenserne ved det her er, og så kan det være, det giver anledning til, at man skal revurdere, om der skal åbnes for andre arrangementer - det kan være Priden.

Priden er en parade og ugelang markering og anerkendelse af LGBT+-personer og deres rettigheder, og den er i år aflyst i sin oprindelige form. Den vil dog fortsat blive markeret den 21. august med flere mindre begivenheder for at leve op til restriktionerne.

Også Liselott Blixt mener, at EM-fejringen kan blive en rettesnor, når der skal åbnes mere for kulturlivet.

- Jeg forstår godt, at de er frustrerede, men EM-fejringen må også ses som en prøve på, hvordan smitten ser ud efter sådan nogle begivenheder her. Hvis vi ikke ser en voldsom stigning i smittetallene, så er det her en god indikator på, at vi også skal fremrykke lempelserne for de andre aktører.

Få smittede indtil videre

Styrelsen for Patientsikkerhed står for smitteopsporingen og har indtil videre ikke registreret voldsomme smitteudbrud i forbindelse med de tidligere EM-kampe.

Det har ikke været muligt at få et interview med styrelsen, men direktør Anette Lykke Petri skriver i en mail.

- Styrelsen for Patientsikkerhed er enige i, at EM-festerne har risiko for at sprede mere smitte – det ville være mærkeligt andet, når så mange mennesker samles tæt og fester. På nuværende tidspunkt har styrelsen fået indrapporteret relativt få tilfælde af smitte spredt på flere arrangementer relateret til EM, men vi er bevidste om, at der kan være mørketal.

Styrelsen oplyser, at de indtil videre har registreret 56 smittede i relation til kampen mod Rusland i Parken og heraf var 28 med deltavarianten. Og der er registreret fem smittede i relation til kampen mod Wales, der blev spillet i Amsterdam i Holland. Heraf var fire deltavarianten.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har ikke haft mulighed for at stille op til interview i dag.