Enke-hanørn har hurtigt fundet ny mage: Nu er der håb om unger

Ornitologer er overrasket over, hvor hurtigt havørn har fundet en ny mage.

Da en kongeørn blev skudt for tre år siden, udlovede både Dansk Ornitologisk Forening og en privatperson dusører (Arkivfoto). (Foto: Dansk Ornitologisk Forening (DOF © Scanpix)

En havørn, der tidligere på måneden mistede sin mage, da hun blev skudt og dræbt af en ukendt krybskytte, er hurtigt kommet videre.

Den tilbageværende han har nemlig allerede fundet sig en ny mage, der er rykket ind i den rede, som pludselig manglede en ørnehun.

- Vi er alle sammen overraskede over, hvor hurtigt han har været ude og score en ny. Men det er nok et udtryk for, at der er mange havørne i det sydøstlige Danmark og på Lolland, siger Egon Østergaard, der er formand for DOF Birdlife Danmark.

Ørnenes rede er overvåget af web-tv, så fugleinteresserede kan følge med i de store rovfugles liv, og billeder derfra viser, at den nye hun faktisk allerede rykkede ind dagen før, at den anden hun blev fundet død.

Da havørne er monogame, er det formentlig et udtryk for, at hannen var klar over, at han havde mistet sin oprindelige mage.

Unger i reden

Den døde havørn blev fundet i et reservat ved Saksfjed-Hyllekrog på Lolland, og en efterfølgende obduktion viste, at den havde hagl og friske blødninger i kroppen.

At hanørnen ikke har brugt mange dage på at komme sig over tabet, kan måske betyde, at der alligevel kommer unger i reden på trods af nedskydningen.

- Nu krydser vi så fingre for, at de passer sammen, og at de kan få noget ud af det allerede i år, siger Egon Østergaard og forklarer:

- Havde de først fundet hinanden om en måned, havde det været langt værre, for så havde de formentlig ikke kunnet nå det. Ørne har en lang yngleperiode og kan som regel kun nå at opfostre et kuld per sæson.

Få dage før fundet af den døde ørn, blev ørnen, der er en hun, set på reden sammen med hannen på webkameraet. Her var parret i gang med at forberede sig på at yngle i år. (Foto: DOF BirdLife Danmark. © Scanpix)

Ingen opklarede sager

Sagen om den nedskudte havørn er blevet meldt til politiet.

Da en kongeørn blev skudt for tre år siden, udlovede både Dansk Ornitologisk Forening og en privatperson dusører, der tilsammen løb op i mere end 50.000 kroner. Det kommer dog ikke til at ske denne gang, siger Egon Østergaard.

- Vi har faktisk erfaringer fra udlandet, der siger, at det ikke får opklaringsprocenten til at stige. Det er ikke noget, der lokker folk ud af busken. Snarere tværtimod, siger han.

- Jeg har talt med nogle stykker fra lokalområdet, der var pikerede over det, der var sket, og ville gøre alt for at finde ud af, hvad de kunne, for at give det videre til politiet. Og det er nok vores bedste chance for, at sagen bliver løst, at nogen, der ligger inde med viden, fortæller det til politiet, siger han.

Det er langt fra første gang, at fredede rovfugle bliver dræbt ulovligt i Danmark, men ingen af sagerne er nogensinde blevet opklaret.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk