Enke til Scandinavian Star-mistænkt: Skibsinspektør burde være stået frem tidligere

Jette Irene Andersen er dog lykkelig over, at hendes afdøde mand endnu engang er blevet renset for mistanken om, at han skulle have stået bag branden på Scandinavian Star.

Jette Irene Andersen måtte i 23 år leve med tilnavnet "pyroman-enken", selvom hendes mand Erik Mørk Andersen ikke var brandstifteren på Scandinavian Star. (© dr)

Den pensionerede skibsinspektør Flemming Thue Jensen burde være stået frem og fortalt det, han vidste om Scandinavian Star meget tidligere.

Sådan lyder det fra enken til den danske mand, der i flere år var udpeget som brandstifteren, Jette Irene Andersen.

- Han skulle være kommet noget før, for så havde vi andre sluppet for at gå og have det skidt, forklarede hun, da hun var gæst i Aftenshowet.

Overvejede om det var værd at leve

I 1991 udpegede Oslo Politi hendes nu afdøde mand Erik Mørk Andersen til med stor sandsynlighed at have stået bag branden, der kostede 159 mennesker livet året forinden. Sagen blev derefter henlagt, fordi den formodede brandstifter selv var omkommet ved branden.

Først 23 år senere - i 2014 - annoncerede norsk politi, at sagen blev genåbnet. Blandt andet fordi der ikke var tilstrækkeligt med beviser mod Erik Mørk Andersen.

I 2013 havde en såkaldt svensk-norsk ekspertgruppe affejet teorien om, at den danske lastbilchauffør kunne være bagmanden. Han var nemlig allerede omkommet, da den tredje brand på Scandinavian Star blev påsat.

I årene fra 1991 og frem til 2014 blev Jette Irene Andersen kaldt ting som ”morderens kone” og ”pyroman-enken”, og omkredsen trak sig fra hende.

- Det har jo været forfærdeligt. Nogen gange tænkte jeg, om det var værd at leve, forklarede hun i Aftenshowet.

- Det, der holdt mig fra det, var, at jeg havde Morten. Min yngste søn. Ham kunne jeg jo ikke bare svigte.

”Det bobler i mig af glæde”

Ifølge Flemming Thue Jensen, der var Søfartsstyrelsens hovedundersøger i sagen, er det to besætningsmedlemmer på Scandinavian Star, der stod bag brandene.

En påstand som også tidligere har været fremført - blandt andet af den såkaldte ekspertgruppe.

Jette Irene Andersen har altså endnu engang fået sin mands navn renset offentligt. Og det gør hende glad.

- Jeg har det som om, at det bobler i mig af glæde. Det er lige før jeg går ud og skriger: Han er frikendt, fortalte Jette Irene Andersen.

Jette Irene Andersen har også kæmpet med sorgen over at have mistet sin mand - Erik Mørk Andersen. Hør hende læse op af det afskedsbrev, hun skrev til ham i en sorggruppe i videoen ovenover.

Facebook
Twitter