Ved at spørge folkeskoleelever om, hvor meget de tror deres jævnaldrene ryger og drikker, og holde det op imod, hvor meget, der rent faktisk indtages af tobak og alkohol, er det lykkedes for Aarhus Kommune at ændre børnenes vaner markant.
- I det øjeblik, man afslører, at sådan er kammeraternes forventninger slet ikke, så kan de roligt stole på, at de godt kan få lov til at høre med i en gruppe eller i et fællesskab, siger Annie Beck, der er SSP-medarbejder og projektleder på Aarhuseksperimentet.
Ifølge fagbladet Børn og Unge blev for eksempel antallet af daglige rygere på minde end to år mindsket med 75 procent i forhold til de kontrolskoler, der ikke deltog i eksperimentet.
Alt for fællesskabet
Børn vil gøre alt for at være en del af flokken. Hvis en skoleelev for eksempel tror, at kammeraterne drikker 15 øl hver fredag aften, vil barnet selv være mere tilbøjelig til at drikke en masse øl til fester.
- I det øjeblik, de tror, at der kræves en bestemt adfærd af dem fra kammeraterne, så er de også parate til at indfri den, fortæller Annie Beck.
Stort potentiale
Når børnene først får åbnet øjnene for, at kammeraterne har en anden adfærd end de troede, så viser forsøget altså, at vejen er banet for adfærdsændringer i stor stil. Det giver muligheder for at ændre på mange forskellige adfærdsmønstre.
- Vi har også erfaringer for, at det er en rigtig god ide, at arbejde med forældrene. Når barnet for eksempel kommer hjem og siger 'Alle de andre har fået en iPhone', eller 'Alle de andre må være oppe til klokken 22', så er det rigtig vigtigt at forældrene også bliver bragt på banen og får indsigt i de her mekanismer, så de kan støtte børnene, siger Annie Beck.