Heidi Rasmussen fra Helsingør har været på kontanthjælp, siden hun for fire år siden gik ned med stress. Hun har siden været ramt af en række sygdomme og er blandt andet opereret for galdesten og har fået fjernet livmoderen.
- Jeg synes nærmest, at jeg er syg hele tiden, siger Heidi Rasmussen til DR’s Undersøgende Databaseredaktion.
Hun bor med sine to børn på 10 og 14 år i en almen 4-værelses lejlighed til 8.000 kroner om måneden i husleje.
Nu viser beregninger af Heidi Rasmussens indtægter og udgifter, at hun hver måned vil have 2.536 kroner mindre til rådighed, hvis regeringens nye kontanthjælpsloft som ventet bliver gennemført.
- Mit budget er totalt skrabet i forvejen. Der er intet at give af, så jeg aner simpelthen ikke, hvad jeg skal gøre, hvis jeg får 2.500 kroner mindre om måneden.
AE og Cepos enige: 2.536 mindre om måneden
Heidi Rasmussen har ladet DR bruge hendes økonomi som eksempel på, hvad det nye kontanthjælpsloft helt præcist kommer til at betyde for hende – og dermed for tusinder af andre enlige forsørgere, der er på kontanthjælp.
Regeringen anslår nemlig selv i bemærkningerne til lovforslaget, at 13.000 enlige forsørgere vil få reduceret deres rådighedsbeløb med gennemsnitligt 1.850 kroner om måneden.
Men for Heidi Rasmussen bliver det altså 2.536 kroner mindre om måneden. Sådan lyder tallet fra såvel Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) som den borgerlige tænketank Cepos.
- Det eneste sted, jeg kan spare så mange penge, er på huslejen. Men hvor finder jeg en lejlighed til 5.500 kroner om måneden, der kan huse mig og mine to børn, spørger Heidi Rasmussen.
Ingen ferie i ni år
Heidi Rasmussen medgiver, at hun måske kunne bo i en treværelses lejlighed og selv sove i stuen.
Men dels er der ingen ledige billige boliger i Helsingør, og dels kan hun ikke betale indskud i en ny lejlighed.
- Da jeg flyttede ind i min nuværende lejlighed for fire år siden, lånte jeg til indskuddet af kommunen, og det lån skal jeg først til at betale af på nu. Kommunen giver ikke et nyt indskudslån før det gamle er betalt tilbage, så jeg kan umuligt flytte, lyder det fra Heidi Rasmussen.
Hun fortæller også, at hun hverken har bil eller cykel, og at hun ikke har købt tøj til sig selv i lang tid.
- Jeg kan slet ikke overskue det, for der er vitterligt ikke noget tilbage at give af. Bortset fra en to-dages tur med boligforeningen til Jylland for et par år siden, har jeg ikke holdt ferie med mine børn i ni år, siger Heidi Rasmussen.
Hun har søgt kommunen om at blive revalideret, og det skal vurderes næste vinter.
- Det er mit eneste håb nu. Hvis jeg ikke får revalidering, bliver vi sat på gaden, når det nye kontanthjælpsloft træder i kraft, siger Heidi Rasmussen.
Cepos og AE uenige om kontanthjælpsloft
Den borgerlige tænketank Cepos og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) er ikke overraskende uenige om effekten af det nye kontanthjælpsloft.
- Der vil komme færre kontanthjælpsmodtagere, fordi det bedre vil kunne betale sig for dem at finde et arbejde. Og blandt dem, der fortsat er på kontanthjælp og har valgt en relativ dyr husleje, vil nogle skulle finde billigere boliger. Hvis der bliver stor mangel på billige boliger, er der mulighed for, at private virksomheder vil bygge nye, billige boliger. Desuden er der mulighed for at kontanthjælpsmodtagere kan flytte til kommuner med billigere lejligheder, siger Mads Lundby Hansen, Cheføkonom og vicedirektør i Cepos.
Omvendt forudser Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), at den nye lov vil sende tusindvis af familier ud i fattigdom.
- Med kontanthjælpsloftet sender regeringen helt enkelt børnefamilier ud i fattigdom. Det er de enlige med børn, der bliver hårdest ramt af loftet. Vi skal huske på, at en stor del af kontanthjælpsmodtagere har problemer udover ledighed, og det hjælper dem nok ikke tættere på arbejdsmarkedet, at der er usikkerhed om deres boligsituation, siger direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Lars Andersen til DR.
https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1129311547119368