Enlige får endnu sværere ved at adoptere

Etiopien lukker for enlige, der gerne vil adoptere. Dermed er det kun Vietnam og Tjekkiet, der accepterer ene-ansøgere på lige fod med par.

Fra på mandag slutter Etiopien sig til rækken af lande, der ikke vil have adoptionsansøgninger fra enlige (arkivfoto) (Foto: © Roy McMahon, Corbis (arkivfoto))

Det bliver endnu sværere for enlige at adoptere.

Fra mandag den 15. december lukker Etiopien nemlig for ene-ansøgere, der dermed reelt kun kan adoptere fra Vietnam eller Tjekkiet.

- Det havde vi forventet ville ske. Da Kina lukkede for ene-ansøgere i 2007, blev der sendt et massivt antal ansøgninger til Etiopien, og når et land får så mange ansøgninger, begynder det at prioritere, siger leder af adoptionsafdelingen i AC Børnehjælp, Tove Vase, til dr.dk.

Vietnam følger trop

Enlige har altid haft sværere ved at adoptere end par. Ifølge Tove Vase fordi de fleste lande formentlig mener, at et barn har bedst af at vokse op med en mor og en far.

Og der er ikke udsigt til, at enlige får det nemmere.

- Vietnam har også meldt ud, at de kigger på Kinas system, så det ville ikke overraske os, hvis man også her vælger at prioritere par frem for enlige, siger Tove Vase.

Det kan betyde, at enlige helt mister muligheden for at adoptere - uden at adoptionsbureauerne kan gøre noget ved det.

- Det er suverænt op til landene selv, fastslår Tove Vase.

Håb forude

Hos Adoption & Samfund er man kede af Etiopiens udmelding, men 1. næstformand Paul Jeppesen mener dog ikke, enlige skal miste håbet helt.

Ude i verden er der nemlig 140 millioner forældreløse børn, der kun venter på at få en familie. Problemet er, at de bor i lande, der slet ikke har de juridiske instrumenter til at sætte et adoptionssystem i gang.

- Så konkret skal vi have kigget på, hvordan vi kan hjælpe de her lande, siger Paul Jeppesen til dr.dk.