Enlige kvinder fra udlandet tager til Danmark for at få et barn

Fertilitetsbehandling i Danmark er i høj kurs blandt udenlandske kvinder

Et barn udvikler sig - her på celleniveau - hos fertilitetsklinikken Stork. (Foto: Dennis Becker © DR Nyheder)

Turister fra lande som Tyskland, Østrig og England kommer ikke kun til Danmark for at bade i Vesterhavet eller se Den Lille Havfrue.

Mange udenlandske single-kvinder rejser nemlig hertil for at få fertilitetsbehandling på privatklinikker - og altså blive alene-mødre.

Sidste år blev 5.805 enlige kvinder insemineret i Danmark. Næsten halvdelen, 2.778 kvinder, kom fra udlandet, viser seneste tal fra Sundhedsstyrelsen.

På fertilitetsklinikken Stork i København er mere end 90 procent af klienterne fra udlandet, og omkring halvdelen er enlige.

- De kommer faktisk fra hele verden, men de fleste af vores kunder er fra vores nabolande. Sverige, Norge, Tyskland, Schweiz og Frankrig er de største, fortæller Storks direktør, Iben Kristoffersen.

Når enlige kvinder vælger at rejse til Danmark fremfor at blive hjemme, så handler det blandt andet om, at lovgivningen er mindre stram her end i flere af vores nabolande.

- Lovgivningen er meget forskellig rundt omkring i Europa. Der er nogle steder, hvor man slet ikke må bruge sæddonation. Der er også nogle steder, hvor enlige og lesbiske ikke har adgang til behandling, siger Stine Willum Adrian, der er lektor ved Aalborg Universitet og har forsket i fertilitetsturisme.

En anden årsag er, at kvinder i Danmark frit kan vælge donor - og hvor meget, de vil kende til ham.

- Vi har mange sæddonorer i Danmark, og kvinderne har valgfriheden mellem, om de vil have en anonym donor eller en ikke anonym donor - og hvordan han skal se ud, siger Stine Willum Adrian.

Kvinderne kan blandt andet vælge donor ud fra højde, hår- og øjenfarve og uddannelsesniveau.

Mandag aften kl. 23 viser DR2 dokumentaren 'Kærlighed på strå' om to kvinder sidst i 30'erne, der brændende ønsker sig et barn.

Historien kort

  • 2.778 udenlandske, enlige, kvinder blev insemineret i Danmark i 2015

  • 3.026 danske, enlige kvinder blev insemineret i Danmark i 2015.

  • Danmark har en liberal lovgivning, når det kommer til valg af anonym eller kendt donor samt, hvor meget kvinden kan få at vide om donoren.

Facebook
Twitter