'Enorm opgave': Kommuner kæmper med at blive klar til massetest af elever

Landets kommuner har fået travlt med at hyre coronapodere.

Coronatest i Odense i september. I dag har kommunerne fået besked på at gøre klar til at udvide testkapacitet i forbindelse med genåbning af skolerne. (arkivfoto). (Foto: Tim Kildeborg Jensen © Scanpix)

Landets borgmestre fik pludselig en stor opgave, da de i dag deltog i et stort onlinemøde med regeringen.

Der fik de at vide, at deres kommuner får ansvaret for at teste skolebørn to gange om ugen, når folkeskolen åbner yderligere.

- Det er en stor opgave. Den kræver en enorm logistik, siger Kenneth Muus (V), borgmester i Nyborg Kommune.

Indtil videre ved han - og vi andre - ikke, om det kun er afgangsklasserne, der får lov til at komme tilbage, eller om det bliver alle eleverne. Datoen er indtil videre heller ikke afsløret.

Forventer genåbning 1. marts

Regeringen vil onsdag melde mere ud, efter den har forhandlet med partierne i morgen.

Men efter mødet med blandt andet justitsminister Nick Hækkerup (S) i dag regner borgmestrene med, at der sker en eller anden form for genåbning af grundskolen 1. marts, hvor de nuværende restriktioner udløber.

Det har i dag givet travlhed på landets borgmester-kontorer, hvor man nu skal finde tilstrækkeligt med kommunale coronatestere.

- Vi søger efter alle dem, vi kan få, siger Nyborgs borgmester, Kenneth Muus.

- Den største udfordring er at komme på plads tidsmæssigt. Vi har ikke fået at vide, at vi åbner op 1. marts. Det kan være, at det sker. Det ved vi ikke. Hvis det er det, så er det lige om lidt, siger han.

'Kan ikke klare det alene'

I Københavns Kommune siger overborgmester Lars Weiss (S), at man her ikke kan være klar med en kommunal løsning, hvis alle skolebørn får lov til at komme tilbage i skole 1. marts.

- Hvis det er skolerne, der åbner fuldt op, så kan vi ikke klare det alene. Vi bliver nødt til at indgå nogle aftaler - også med de private udbydere af test, siger han til DR København.

- Vi har ikke personale, der er uddannet til podning, på plads om halvanden uge.

Langt de fleste borgmestre, som DR i dag har talt med, fortæller, at man vil bestræbe sig på at få laveT lokale testcentre på de enkelte skoler.

I Fredericia Kommune fortæller borgmester Steen Wrist (S), at man vil omskole hjemsendte medarbejdere til at tage coronaprøver.

- Vi må jo allesammen gå til hånde, der hvor vi kan under corona, siger han. Samtidigt vil man se på, om man kan finde ledige, der kan varetage opgaven.

Tryghed for medarbejdere og elever

Også i Albertslund Kommune knokles der med at ansætte og oplære testpersonale, fortæller borgmester Steen Christiansen (S).

- Vi er ikke klar på mandag, hvis det er det, der bliver tale om, men vi kan være klar i løbet af næste uge.

Han mener, at det er fornuftigt, at regeringen lægger opgaven med at teste på folkeskoler over på kommunerne. Især hvis skoleeleverne i længere tid skal testes to gange om ugen.

- Der skal være en vis tryghed omkring det, både for medarbejdere og elever. Så det giver rigtig god mening, at det er kommunen, der står inde for, at det bliver løst på ansvarlig vis, siger han.

Men flere borgmestre savnede også klare retningslinjer på dagens møde.

- Jeg synes, at der var mange ting, vi ikke fik svar på, siger Henrik Hvidesten (V), borgmester i Ringsted kommune. Især spørgsmålet om samtykke giver anledning til tvivl.

- Hvad gør vi, hvis nogle elever ikke ønsker at lade sig teste, eller nogle forældre ikke ønsker at lade deres børn teste? Hvordan håndterer vi de situationer? spørger han.

Kan lukke hurtigt ned igen

Henrik Hvidesten håber, at regeringen hurtigst muligt kommer med nærmere retninglinjer.

- For hvis vi skal være i gang og have udrullet en meget stor testkapacitet allerede fra næste uge, så skal vi have retningslinjerne snart, siger han fra Ringsted.

I sidste uge måtte Kolding igen lukke skoler og daginstitutioner efter et smitteudbrud blandt børn. Flere af de borgmestre, DR har talt med, håber, at den intensiverede testindsats vil kunne opdage og standse lignende udbrud i tide.

Som overborgmester Lars Weiss fra København udtrykker det:

- Jeg kan ikke sikre, at der ikke kommer smitte igen på de københavnske skoler. Erfaringerne fra Kolding viser, at det kan ske. Men jeg kan sikre, at hvis det kommer, så opdager vi det meget, meget hurtigt, og kan tage de tiltag, der skal til, for at få brudt smittekæderne.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter