Ensom på landsdækkende tv: Thomas vil bryde tabuet

Et brud med tabuet om ensomheden var en af grundene til, at Thomas valgte at deltage i programmet ’Ung og ensom’.

Det er ingen smal sag at fortælle andre, at man føler sig ensom - selv ikke dem, som står én allernærmest.

Det er også tilfældet for hovedpersonerne i dokumentarserien 'Ung og ensom', som bliver vist på DR1 i aften klokken 21.

Alligevel var drømmen at bryde tabuet afgørende for valget om at medvirke i programmet - i hvert fald for én af de medvirkende.

- Jeg synes, det er et meget vigtigt område at snakke om, fortæller Thomas, som selv mærkede ensomheden for første gang, da han forlod venner og familie for at læse i Herning for fire år siden.

- Selvom ensomhed er tabubelagt, så behøver det ikke være det. Det er vigtigt at anerkende, at ensomhed eksisterer, men også at det er noget, man kan arbejde med.

Seks ud af 10 skjuler det

For de andre medvirkende i 'Ung og ensom' er åbenheden om et ensomt liv tilsvarende vanskelig.

- Bare det at tale om det. Det var faktisk ikke helt nemt, selvom det var dejligt nok. Det er lidt af et tabu, at man går og føler sig ensom, fortæller 24-årige Louise Andersen i aftenens program, efter hun netop har fortalt en af sine veninder, hvor ensom hun i virkeligheden føler sig.

Thomas og Louise er ikke alene om at have svært ved at tale om ensomheden.

Ifølge en undersøgelse foretaget for Psykiatrifonden, mener 59 procent af de adspurgte, at ensomhed i nogen eller høj grad er tabubelagt.

Kun ni procent af dem, der føler sig ensomme er åbne om deres følelser, og seks ud af 10 vælger at gemme deres ensomhed af vejen

Hvorfor filmer du?

For de unge i 'Ung og ensom' skulle tabuet også brydes, når de unge skulle filme sig selv, mens de var i skole eller på arbejde. Det var en udfordring, fortæller Thomas.

- Det har været svært at tage op i sociale lag. Det har jeg selv haft udfordringer med, når jeg har skullet have kameraet op, mens jeg var sammen med andre, siger han.

- Det, at man tog noget frem og snakkede om et emne, som man i situationen måske ikke følte og havde lyst til at bearbejde eller dokumentere. Det var svært.

Ensom blandt mange

Louise, Thomas og de andre medvirkende i 'Ung og ensom' er ikke de eneste unge, der mærker ensomheden på egen krop.

Ifølge tal fra Skolebørnsundersøgelsen 2014, som er lavet af Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet, føler cirka 22.000 børn og unge i 5. til 9. klasse sig ensomme.

8,1 procent af alle 16-24-årige føler sig altid eller ofte ensomme. Det viser tal fra en undersøgelse foretaget af CFK-Folkesundhed og Kvalitetsudvikling, Region Midtjylland for Maryfonden.Du kan følge Thomas, Louise og de andre unge, når andet afsnit af 'Ung og ensom'  bliver vist på DR1 i aften klokken 21.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk