Ensomhed: Michael har svært ved at få venner i ny by

Michael Bekker er en af mange ensomme mænd, der ikke aner, hvordan han skal skabe nye bekendtskaber.

- Det er deprimerende, det bliver faktisk ubehageligt nogle gange.

Michael Bekker er enlig far og nytilflytter til Grindsted. Han bryder sig ikke om at være alene aften efter aften, når hans børn er lagt i seng.

Som tilflytter i en ny by har det været vanskeligt at skabe nye bekendtskaber med andre end hans kolleger.

- Det er svært at komme ind i et samfund og lære folk at kende og komme med i et netværk. Jeg ved ærlig talt ikke, hvordan jeg skal gøre det. Der står jo ikke noget i avisen om, at man kan gå ud og mødes, siger han.

Han fortæller, at han intet netværk har i byen. Hans venner og familie bor langt væk, og de fleste aftener går med at lave ingenting.

Se et klip fra interviewet med Michael Bekker i videoen i toppen af artiklen.

Generelt problem for ensomme mænd

Michael Bekker er ikke den eneste. Mange ensomme mænd ved ikke, hvordan de skal komme ud af ensomheden og skabe sig et netværk.

Det fortæller Svend Aage Madsen, chefpsykolog på Rigshospitalet og formand for Selskab for Mænds Sundhed.

- Mænd er ikke så gode til at gå ud og skabe sociale kontakter. De skal være i en sammenhæng, hvor man laver noget, som i sig selv giver social kontakt, mens mange kvinder bare kan mødes for at være sammen, siger han.

Intet behov for at se Michael

Ensomhed kan handle om, at ingen føler, de har brug for en. Den følelse kender Michael Bekker alt for godt, når han ser bort fra sine sønner.

- I min situation lige nu føler jeg ikke, at der er brug for mig. For jeg kender sgu ikke nogen, der kan sige, at de har sgu behov for at se Michael i aften, siger han og fortsætter:

- Det er faktisk ubehageligt nogen gange at sidde om aftenen og bare tænke for sig selv, at det her er sgu godt nok kedeligt, hvad skal der ske, og hvad kommer der til at ske om et år? Ser det ligesådan ud der. Man smiler ikke så meget, det er helt sikkert.

Ensomhed bliver en ond cirkel

For Michael Bekker har ensomheden forstærket, at han af natur er en smule genert og tilbagetrukket.

- Det hjælper ikke, at man ikke er den udadvendte type. Det bliver man nok bare mere ensom af, fordi man pakker noget af det sociale ind, når man bare går for sig selv. Man kan godt kalde det en ond cirkel, siger han.

Flere mænd har svært ved at komme ud af den cirkel, og derfor har Selskab for Mænds Sundhed startet det nye tiltag Mænds Mødesteder, hvor forskellige aktiviteter skal hjælpe de sociale relationer på vej.

- Mænd går ikke ind i et fællesskab for at holde op med at være ensomme. De går ind for at lave noget, og på grund af det holder de op med at være ensomme, siger chefpsykolog på rigshospitalet Svend Aage Madsen.

Snakken går bedre over aktiviteter

Michael Bekker planlægger at møde op til Mænds Mødesteder i Grindsted, hvor han håber på at møde ligesindede, som han kan lave nogle helt grundlæggende sociale ting med.

- Jeg kunne godt tænke mig at finde noget madlavning for enlige fædre eller bare nogle mænd med deres børn. Måske finde noget med fiskeri, eller hvis man kan finde en garage og nogle Puch Maxier og stå og splitte dem ad, siger han.

Han synes, at det er nemmere at være sammen med andre mænd, når man laver noget aktivt i stedet for at sidde ned og snakke:

- Det går nemmere, hvis man er nogle mænd, der går og roder med et eller andet ude i garagen i stedet for at sidde seks mand rundt om et bord. Snakken går bedre, og der er mere socialt i det. Mange kvinder vil nok hellere sidde og køre den på kaffen.