Ensomhed rammer især skilsmisseforældre i julen

Mange skilsmisseforældre er ensomme i julen. Det går især ud over de enlige forsørgere, der har økonomiske problemer. Sådan lyder det fra Mødrehjælpen.

Flere skilsmisseforældre føler sig ensomme i julen. (Foto: Peter Torstensen)

Julen kan være en svær tid for mange enlige. Og i specielt i skilsmissefamilier kan julen udstille, at man måske ikke har fået den kernefamilie, man drømte om. Sådan lyder det fra Mødrehjælpen, der hvert år hjælper enlige skilsmisseforældre op til jul.

- Vi ved, at ensomhed generelt er et problem for enlige, og det forstærkes i julen, hvor folk tænker, at vi skal hygge os enormt meget. Det lægger et pres på de enlige forsørgere, forklarer Mads Roke Clausen, der er direktør i Mødrehjælpen, til dr.dk.

Rammer især økonomisk svage

Ensomheden rammer især de skilsmisseforældre, der sidder hårdt i det økonomisk og derfor har svært ved at stable en juleaften på benene, forklarer han.

- Jeg læser rigtig mange juleansøgninger i løbet af december måned, og for flere af dem handler det også om at få råd til at holde jul for nogen og ikke bare se sidde alene. Det koster jo penge at invitere gæster, siger Mads Roke Clausen.

Og det nikker Dansk Røde Kors genkendende til.

- En enlig mor med et par børn kan synes, det er svært at holde juleglæden oppe og lave meget mad og bare være de tre, fortæller national chef Janne Gry Poulsen fra Røde Kors.

Mødrehjælpen har også fået ansøgninger fra forældre, der ikke har råd til at tage hjem til familien i den anden ende af landet.

Ikke det, de drømte om

Men det er ikke udelukkende økonomiske problemer, der gør, at folk er ensomme i julen, tilføjer Mads Roke Clausen

- Nogle skilsmisseforældre kan også være kede af det over, at man ikke har den familie man drømte om, forklarer han.

Går ud over børnene

Men under alle omstændigheder går det ud over børnene, hvis ikke forældrene sørger for at skabe en hyggelig jul

- Der er mange børn, som er fanget i en situation, hvor de er glade for at være sammen med den forælder, men samtidig er kede af, at de ikke er sammen med den anden forælder, som måske sidder derhjemme alene, fortæller Mads Roke Clausen.

Op mod jul sætter dr.dk og Røde Kors fokus på ensomhed i julen. Torsdag den 13. december går Røde Kors nemlig i luften med projekt "Julegæsten", der går ud på at parre julegæstfri familier med mennesker, der ikke har nogen at holde jul med.

Læs mere om projektet og meld dig til her.

Facebook
Twitter