Ensomme ældre skal tages i hånden til bridge og banko

Hver 11. ældre over 75 år føler sig ofte uønsket alene. Hjemmepleje og frivillige foreninger kan hjælpe, mener eksperter.

Kvinder over 75 år er ifølge Den Nationale Sundhedsprofil fra 2013 den gruppe i Danmark, der føler sig mest uønsket alene. (Foto: © Iris/Scanpix, Iris/Scanpix)

Gymnastik, studiekreds, mandeklub, fællesspisning, bridge og banko.

Det er blot nogle af de mange sociale aktiviteter, som seniorer i Danmark kan gå til.

Alligevel føler op mod hver 11. ældre over 75 år sig ofte uønsket alene. Det viser tal fra Den Nationale Sundhedsprofil 2013, som Sundhedsstyrelsen står bag.

En af forklaringer er, at de ældre ikke kender til aktiviteterne. Derfor kan et bedre samarbejde mellem frivillige foreninger og omsorgspersonale i hjemmeplejen være vejen frem.

Det påpeger Ensomme Gamles Værn - en fond, der støtter forskning i ensomhed blandt ældre.

- Det er nødvendigt, at vi får etableret nogle bedre udkigsposter for at finde de mennesker, der føler sig ensomme. For det hjælper ikke at stille sig med et skilt ude på gaden, hvor der står "ensomme søges", siger Christine Swane, direktør i Ensomme Gamles Værn.

Et netværk skal skabes

Dorit Wahl-Brink mener også, at hjemmeplejen er en oplagt udkigspost. Hun er sektorchef i rådgivningsvirksomheden Marselisborg og leder af projektet "Aktivt ældreliv", som er finansieret af Socialministeriet.

- Omsorgspersonalet kan lægge mærke til tegn på ensomhed, og de kan så facilitere, at der bliver skabt et netværk til eksempelvis frivillige foreninger med aktiviteter, siger hun.

Samtidig lægger Dorit Wahl-Brink dog vægt på, at aktiviteten i sig selv ikke er nok til at bringe de ældre ud af ensomheden.

- Det er vigtigt, at der er et nærvær i de fællesskaber, de ensomme indgår i. At de ældre, der oplever ensomhed, føler sig velkomne, siger hun.

Ældre skal tages i hånden

Erfaringerne fra Dorit Wahl-Brinks arbejde viser, at noget af det sværeste for de ældre, der føler sig ensomme, er at komme af sted til en ny aktivitet for første gang.

De holder sig selv tilbage, fordi de frygter, at de ikke passer ind i det nye fællesskab i bridgeklubben eller på gymnastikholdet.

- Der kan det hjælpe, at man får en invitation og en kontaktperson, man eventuelt kan følges med i begyndelsen, så man føler sig velkommen, siger Dorit Wahl-Brink.

Den betragtning er Christine Swane enig i. Hun mener, at en fysisk håndsrækning netop er det, der kan gøre hele forskellen for, at en ensom person kommer videre.

- Vi kender alle sammen til forskellen på at komme til en fest eller ny forsamling alene og sammen med en. Man føler sig utroligt meget stærkere, hvis man kommer sammen med nogen, siger hun.

Mindre ensomhed - mindre sygdom

Ifølge Ensomme Gamles Værn betyder ensomhed, at man er ked af det, har ondt i maven, føler tomhed og derfor ikke har et rigtig godt liv.

- Man bliver mere syg, man bliver oftere indlagt på hospital, og man kommer sig langsommere over sygdom, når man føler sig ensom. Det kan man se ud af befolkningsundersøgelser, siger Christine Swane.

På den baggrund vurderer hun, at det også kan betale sig for samfundet økonomisk at give de ældre et kærligt skub til at komme ud af ensomheden.

DR sætter fra uge 17 fokus på ensomhed. Du kan læse mere om emnet på vores temaside her.