Ensomt mobbe-offer på 62 år

Ejgil Kristiansen arbejdede for Stryhns leverpostej i næsten tyve år. De sidste år skiftede arbejdsglæde til mareridt, da han blev udsat for massiv mobning.

Ejgil Kristiansen fra Roskilde-egnen har hænderne skruet godt på. Han har arbejdet, fra han var 11 år gammel, men for to år siden var det slut. Efter nye ejere overtog Stryhns-fabrikken, og den gamle sjakbajs gik på efterløn – blev arbejdet på leverpostejfabrikken Stryhns i Himmelev forvandlet til et mareridt.

- Da jeg gik til lægen for to år siden, var jeg helt derude, hvor jeg ikke kunne bunde. Jeg stod nede ved skranken hos doktoren og fortalte, at jeg var tæt på selvmordets rand, fortæller en synligt berørt Eigil Kristiansen.

I stedet for den traditionelle værkfører indførte de nye ejere det, de kaldte for selvstyrende grupper. Ifølge Ejgil Kristiansen fungerede det ikke i hans afdeling.

Antallet af anmeldte arbejdsskader er steget
  • På fire år er antallet af anmeldelser til Arbejdsskadestyrelsen og dermed også Arbejdstilsynet steget med 43 procent - til langt over 5.000 personer
  • Men det er kun et fåtal, nemlig otte procent, der oplever, at Arbejdstilsynet går ind i sagen
  • De samlede udgifter til arbejdsmiljø- og arbejdsskadeområdet løb i 2013 løb op i 8,9 mia. kroner

Befamlet i baderummet

- Der var det jungleloven, der gjaldt - det var den, der var stærkest, der samlede de stærkeste. Hvis man var med i den klike, kunne man gøre, hvad man ville - med ledelsens accept, fortæller Ejgil Kristiansen.

Han blev mobbet for at være duksen, der gerne ville have noget fra hånden og overholde procedurerne. Kollegerne efterlod duksen alene ved maskinerne, mens de selv holdt lange pauser, og de frøs ham i det hele taget ude.

Og det blev værre endnu - nu blev chikanen mere synlig og mærkbar. Ejnar fik arbejdsbukserne trukket ned, og kolleger befamlede ham i baderummet.

- Det var meget ydmygende. De gik også og lavede pjank med en rensebørste i produktionen, der blev kaldt en gris. Den fik jeg jaget op bag i - udenpå tøjet mens jeg stod og passede maskinerne, husker Eigil Kristiansen.

Tillidsfolk og chefer reagerede ikke

Flere gange fik tillidsfolk og chefer besked om mobningen, men lige lidt hjalp det. Der blev ikke for alvor taget hånd om problemerne. Til slut var Eigil Kristiansen slidt ned psykisk og gik til lægen. Siden har den stået på besøg hos bl.a psykolog og på en selvmordsklinik.

I dag har han det ligesom flertallet i undersøgelsen fra Københavns Universitet. Når man bliver syg og anmelder en psykisk erhvervsskade, så forventer man, at der sker noget.

- Jeg håbede da, at Arbejdstilsynet ville rykke ud og få sat en stopper for den usunde måde, klikerne styrede stedet på, så der ikke var andre, der gik ned med nakken. Havde det været en hånd, der var blevet hakket af i en maskine, så var der nok sket noget i en fart, siger Ejgil Kristiansen.

Den nuværende administrerende direktør for Stryhns, Kristian Kornerup Jensen, beklager dybt, at der ikke blev grebet ind meget tidligere overfor den chikane, Eigil Kristiansen oplevede.

- Det skulle være stoppet meget tidligere. I dag har vi faktisk igen indsat en stærk lokal ledelse på den fabrik, hvor Eigil Kristiansen arbejdede, siger Kristian Kornerup Jensen.

Hør Ejgil Kristiansen fortælle om, hvad han blev udsat for på sin tidligere arbejdsplads:

Mobning kender tilsyneladende ingen alder. Ejgil Kristiansens blev udsat for massiv mobning fra sine kolleger på leverpostejfabrikken Stryhns. Det var så slemt, at han til sidst var på selvmordets rand.

Opslået af DR Nyheder på 29. februar 2016