Epidemikommissionen ser på nye restriktioner: 'Situationen kræver en hurtig omstilling'

Nye tiltag for at dæmpe smitten kan være på vej, lyder det fra sundhedsministeren, efter at flere eksperter har undret sig over manglende handling.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) oplyser til DR Nyheder, at nye restriktioner drøftes. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Vi kan meget vel gå ind i juledagene med flere restriktioner, end vi har lige nu.

Epidemikommissionen vurderer i øjeblikket, om der er behov for nye tiltag, der kan lægge en dæmper på den stigende coronasmitte.

Det skriver sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i en skriftlig kommentar til DR Nyheder.

- Med omikron har vi fået en ny epidemi i epidemien. Situationen kræver en hurtig omstilling af vores epidemiberedskab og en robustgørelse af vores hospitalskapacitet, når indlæggelsestallene forventeligt stiger, skriver ministeren.

Professor: Nuværende restriktioner er ikke nok

Udmeldingen fra Heunicke kommer efter, at flere eksperter har talt for at indføre flere restriktioner.

Blandt andet er et forsamlingsloft blevet nævnt som et muligt godt tiltag til at begrænse de stigende smittetal.

En af dem, der har opfordret til flere restriktioner, er professor med speciale i immunologi og virologi ved Oxford University Astrid Iversen, som dog ikke vil forholde sig til konkrete tiltag.

- De restriktioner, vi har i øjeblikket, er udmærkede, men over for omikronvarianten er de sandsynligvis ikke nok. Desværre.

- Jo hurtigere, man sætter ind, desto mindre hårdt skal man sætte ind. Det her er biologi. Det er ikke et problem, der forsvinder - det vokser kun, sagde hun i går til DR Nyheder.

I decemberdagene har den ene smittetalsrekord afløst den anden - i dag var ingen undtagelse.

8.377 personer har det seneste døgn fået konstateret coronasmitte. Det er indtil nu det højeste antal fundet på et døgn under pandemien.

På grund af vaccinerne er antallet af indlagte dog ikke i nærheden af at være på sit højeste, men indlæggelsestallet stiger stødt.

I dag voksede det med ti, så der nu er 508 indlagte med covid-19. Det er første gang siden februar i år, at der er over 500 indlagte.

Samtidig voksede antallet af omikrontilfælde med 1.512, og der er i alt fundet 6.047 tilfælde af varianten indtil videre. I runde tal er de 2.500 af dem alene registeret de seneste to dage.

SSI: 10.000 daglige tilfælde om "kort tid"

Også Jens Lundgren, som er professor på Rigshospitalet, mener, at der bør gøres noget.

- Jeg er ikke helt sikker på, hvad strategien er for omikron. Faktisk mener jeg ikke, at der er nogen formuleret strategi. Ikke at gøre noget er jo også en strategi om at lade stå til. Jeg tror ikke, at den strategi er den rigtige og noget, vi kan holde fast på, siger han.

I Politiken opfordrer han i dag sammen med professor Thomas Benfield, professor Allan Randrup Thomsen og lektor Viggo Andreasen til at se på forsamlingsloft og andre begrænsninger.

Eksperternes reaktioner kommer efter, at Statens Serum Institut, SSI, mandag udgav en risikovurdering af omikronvarianten. Her skrev SSI, at varianten fordobles hver anden dag, og at der "inden for kort tid" kan blive registreret over 10.000 omikronsmittede om dagen.

Samtidig vurderede Seruminstituttet i risikovurderingen, at "der er meget høj risiko for", at udviklingen i smitte vil udfordre epidemikontrollen.

I Norge, hvor omikron også er på hastig fremmarch, skred politikerne allerede mandag til handling og indførte nye restriktioner af bekymring for stigende smittetal.

For en periode på fire uger er det ikke tilladt at udskænke alkohol på restauranter, caféer og hoteller i Norge.

Samtidig skal alle, der kan, arbejde hjemme, og generelt opfordres nordmændene til at blive hjemme så vidt, det overhovedet er muligt.