Epinion: Hver anden dansker ønsker vaccinepas til restauranter

Knap hver tredje dansker er modstander af at gøre vaccinationen til adgangsbillet for at komme ud at spise.

To doser coronavaccine skal give adgang til at komme på restaurant, mener 48 procent af befolkningen ifølge en ny meningsmåling. (Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix) (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Skal vaccinerede danskere have lov til at gå på café og restaurant, mens døren skal forblive lukket for dem, som endnu ikke har fået vaccinen mod corona?

Ja, mener næsten hver anden dansker, 48 procent, ifølge en ny Epinion-måling. 31 procent af befolkningen er omvendt imod idéen om et vaccinepas som adgangbillet til restauranter og caféer.

Og den splittelse gør sig også gældende blandt Folketingets partier. Det Konservative Folkeparti siger klart ja til at indføre vaccinepas til restauranter og caféer.

- Det er vigtigt, at vi får åbnet samfundet så hurtigt som muligt. Og caféerne og restauranterne står i en forfærdelig økonomisk situation, fordi de har været lukket ned så længe. Så hvis en stor del af befolkningen er blevet vaccineret, så kan det godt være hensigtsmæssigt at lukke dem ind, siger Konservatives sundhedsordfører Per Larsen.

Han tilføjer, at det kun er i en kortere periode i foråret, hvor det kan være aktuelt med et sådant vaccinepas. Han ønsker samtidig, at dokumentation for en frisk negativ coronatest skal give samme adgang til restauranter og caféer. Ved også at lade en negativ test fungere som adgangsbillet til for eksempel restauranter, undgår man, at der er et element af tvang ved et vaccinepas, mener Per Larsen.

Dansk Folkeparti mener derimod, at et vaccinepas til restauranter og caféer skaber splittelse i befolkningen.

- Der er stadigvæk usikkerhed, om du kan smitte og få sygdommen, selv om du er vaccineret. Og der er jo nogle, der ikke kan tåle vaccinen. Derudover fraråder man vaccinerne til gravide og dem, der er i fertilitetsbehandling. Så det vil jo være at opdele folk i et A- og et B-hold. Det vil kun skabe en stemning i Danmark, der ikke er rar, siger sundhedsordfører Liselott Blixt (DF).

Hun mener dog, at det er helt på sin plads at indføre vaccinepas i forbindelse med udlandsrejser.

Regeringens støttepartier er skeptiske

Den radikale sundhedsordfører Stinus Lindgren forstår godt ønsket om et særligt restaurantpas, men tvivler på, at det vil være relevant i praksis.

- Hvis vi skal åbne op for barer og restauranter så skal vi dels have vaccineret en så stor del af befolkningen, at der er et tilstrækkeligt kundegrundlag til, at det giver mening, og derudover skal alt personalet på caféer og restauranter jo også vaccineres. Når vi først har fået vaccineret så mange, så er vi langt henne på foråret, og til den tid vil det ikke være en reel problemstilling længere, siger Stinus Lindgren.

Derudover vil et sådant vaccinepas kunne øge modviljen til at lade sig vaccinere, frygter han.

- Det vil kunne ses som inddirekte tvang, og det kan nemt skubbe til den gruppe af folk, der er i tvivl, om de skal lade sig vaccinere, siger Stinus Lindgren.

Heller ikke Enhedslistens sundhedsordfører Peder Hvelplund står klar til at indføre et vaccinepas til restauranter og caféer.

- Jeg synes, det er en hypotetisk diskussion, så længe vi ikke ved, om en vaccine beskytter imod, at man kan bære smitten videre. Og dermed er der heller ikke en sikkerhed for, at et vaccinepas forhindrer smitten i at brede sig, siger Peder Hvelplund.

Han advarer samtidig mod at tro, at et vaccinepas er den eneste vej til snart at komme ud at spise igen.

- I takt med at flere og flere bliver vaccineret, vil både kontakttallet og antallet af indlæggelser falde, og det gør jo, at vi gradvist kan begynde at genåbne samfundet, siger Peder Hvelplund.

Coronapas under udvikling

Tidligere i dag præsenterede regeringen, Dansk Erhverv og Dansk Industri i fællesskab deres tanker om en teknologisk løsning, der kan hjælpe ved genåbningen af dele af samfundet igen. En løsning de kalder 'coronapas'.

- Det handler om at finde den rigtige teknologiske løsning, så vi kan få muligheder i kulturlivet og i det danske samfund, og så dem der skal ud og rejse for eksempel i erhvervshenseende også vil have muligheder for det, sagde fungerende finansminister Morten Bødskov (S) på et pressemøde.