Giv alle danskere 10.000 kr om måneden i borgerløn uden at stille et eneste krav. Det lyder som en hippiedrøm, men Borgerlønsbevægelsen puster nyt liv i idéen om, at alle skal have en basisløn.
- Der skal være mere tryghed og frihed for den enkelte. Vi vil skabe et samfund, hvor alle bliver behandlet ligeværdigt og med værdighed. I dag kommer alt for mange i klemme i beskæftigelsessystemet, siger Dorte Kolding, formand Borgerlønsbevægelsen, til programmet P1 Debat.
Men vil borgerløn ikke bare føre til, at flere og flere bliver hjemme på sofaen og slapper af, fordi pengene automatisk finder vej til lønkontoen?
- Vi tror på, at mennesket er et naturligt aktivt væsen, der gerne vil gøre en forskel. Og beløbet skal ikke være højere, end der stadig er et incitament til at tage et arbejde. Men der vil da nok være nogen, der ville benytte lejligheden til at tage orlov, pleje en begyndende stress eller vente på, at det allerbedste arbejde dukkede op, siger Dorte Kolding.
Alternativet klar med forslag
I det nuværende politiske landskab er der en smule medvind - Alternativet har lanceret et lignende forslag, der dog ikke handler om, at alle skal have borgerløn - kun kontantshjælpsmodtagere.
- Vi vil gerne give en basisydelse uden modkrav til kontanthjælpsmodtagere. Vi er nødt til at møde folk med tillid i stedet for det nuværende system, hvor folk nærmest bliver truet med stokken. Og så ville det spare uendeligt mange millioner i overførselssystemet, hvis vi kunne sløjfe alle kontrolforanstaltningerne, siger beskæftigelsesordfører Josephine Fock.
Hun vil ikke støtte et forslag om borgerløn til alle, før der er lavet regionale forsøg, der viser, om det rent faktisk fungerer.
- Kan jo ikke bare spise græs
Liberal Alliances finansordfører, Ole Birk Olesen, mener, at for mange ville være fristet af at købe en billig ødegård eller leve livet på en ø i Vietnam, hvis de fik borgerløn.
- Dét at være menneske kræver, at man producerer. Vi kan jo ikke bare spise græsset på marken. Hvis nogen skal fritages fra at producere, så er der andre, der skal producere ekstra meget, som de så kan betale i skat og give til dem, der ikke producerer. Så for at nogen kan slippe for ræset på arbejdsmarkedet, er der andre, der får en ekstra byrde og skal arbejde endnu hårdere, siger han.
Forsøg med borgerløn
- •
I Finland, Holland og Canada foregår der eksperimenter med borgerløn, og Schweiz planlægger en folkeafstemning om spørgsmålet. Her er idéen, at ledige, kontanthjælpsmodtagere og andre på offentlige ydelser får et fælles fast beløb og herefter kan arbejde sig til en højere indtægt.
- •
I London lavede man et forsøg, hvor 15 hjemløse fik 3000 pund uden betingelser. Det viste sig, at ingen af dem spildte pengene, og et år efter havde 11 af de 15 tag over hovedet og flere var under uddannelse.
- •
Idéen om borgerløn kan man spore helt tilbage til den franske revolution, og herhjemme blev den især båret frem af bogen "Oprør fra Midten" fra 1978.