Er danskerne deres egen lykkes smed?

Danmark betragtes som et af de mest lige lande i verden - men er man sin egen lykkes med i Danmark? DR har spurgt nogle af de medvirkende i temaet 'Der er forskel på folk - og hva' så?'

I programserierne ’Overklassen på udebane’ og ’De røde på udebane’ har rigmændene mødt kassedamen, mens socialisten har fået indblik i direktørens hverdag med kæmpevilla og en bilsamling, der kan fylde flere parcelhusgarager. Vi har stillet en række af de medvirkende spørgsmålet: Er man sin egen lykkes smed i Danmark?

Anne Marie Helger

Anne Marie Helger. 70-årige Anne Marie Helger har i år 50 års jubilæum. Hun er erklæret socialist, samfundsdebattør og er stifter af Fonden Fristaden Christiania. (Foto: Dr)

- Det er tarveligt at sige. I Danmark er ingen sin egen lykkes smed. Vi gør aldrig noget alene, men er en del af en pakkeløsning, og det afhænger af held. Tænk på, hvor vigtigt det er at være det rigtige sted på det rigtige tidspunkt med de rigtige mennesker. Hvis man er barn af rige mennesker har man da federe betingelser. Dem, der siger andet, taler mod bedre vidende.

Annette Hansen

43-årige Annette Hansen er kassedame og medvirker i første afsnit af 'Overklassen på udebane'.

- Der er meget til hinder for, at man ikke er sin egen lykkes smed. Nogen er vokset op med en masse, og andre er vokset op med, at man skal kæmpe hele livet. Hvis hele livet bare går en imod, og du pludselig bliver skilt og står alene med børn, kan du jo ikke bare gå ud og tjene flere penge.

Christian Eugen-Olsen

Christian Eugen-Olsen. 74-årig forhenværende officer, hofembedsmand og ceremonimester, der nu mest arbejder med bestyrelsesarbejde. (Foto: Dr)

- Det er ikke noget, jeg bruger meget, men jeg er enig i, at hvis man vil noget her i livet, kan man opnå det, men man skal være opmærksom på, at det ikke er alle mennesker, der har den samme drift. Nogen vil være mere tilfredse med det, de får og acceptere deres situation, og andre vil køre hurtigt ved siden af.

Erik Brandt

Erik Brandt 72-årig modemand og rigmand, der lige nu arbejder på en relancering af sit modefirma ”Margit Brandt”. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

- Man er sin egen lykkes smed - intet bliver serveret på et sølvfad. Der er nogen, der er heldigere og har andre muligheder, og nogen er decideret uheldige. Men ofte kan man jo kæmpe sig igennem.

- Alle er lige, men nogen er mere lige end andre. Alle har det ikke lige nemt. På den anden side er der også noget, der hedder vilje, held at gøre sig umage og nysgerrighed.

Mads Veiby

Mads Veiby Iværksætter og millionær. Medstifter af SpilNU A/S, PARPARK A/S og M1 A/S. Sidstnævnte blev i 2009 solgt til TDC for et trecifret millionbeløb. (Foto: Dr)

- Det synes jeg ikke, man kan sige. Jeg kan jo heller ikke drive en sund forretning, hvis jeg ikke er del af et sundt samfund. Du kan ikke sige, det er hver mand for sig. Jeg er jo også et produkt af at have fået en gratis uddannelse og muligheden for at gå på handelsskolen. Det er jeg meget optaget af, at vi holder fast i, men jeg er ikke så optaget af, at arbejdsløse skal have 25.000 eller det samme som en tømrer eller skraldemand.