'Er der en daddy derude?' - Sugardating-side stopper ikke mindreåriges annoncer

Sugardating.dk kræver, at brugerne er over 18. Men de blokerer ikke dem, der skriver, de er yngre.

'15-årig pige, søger sød, rar og gavmild sugarbaby'

'... er der en daddy derude, der vil bruge min 16 år gamle lille numse'

'Hej alle. Jeg er en suggar baby boy, som man jo kalder det. … Jeg er 17 år …'

Det her er tre profiltekster på den danske hjemmeside sugardating.dk. Under “alder” står der, at personerne bag profilerne er over 18 år. Men i deres profiltekster skriver de alle klart og tydeligt, at de er en hel del yngre.

Det er dybt problematisk, siger eksperter til DR Nyheder.

Direkte adspurgt, om sugardating.dk gør nok for at passe på mindreårige, svarer Mads Andersen Høg, der er teamleder i RedenUng, som blandt andet rådgiver unge om sugardating:

- Nej, det er tydeligt, at det gør de ikke.

Det er dog stik imod hjemmesidens egne retningslinjer at lukke unge ind. Faktisk er det første punkt i sugardating.dk’s vilkår- og medlemsbetingelser, at du skal være over 18 år - ellers bliver din profil straks slettet:

Denne profil fra sugardating.dk har eksisteret i mindst fire måneder. Der er nu gjort inaktiv, efter at DR Nyheder har gjort hjemmesiden opmærksom på den.

DR Nyheder har gennemgået en lang række profiler på hjemmesiden hen over sommeren.

Første juni finder vi i en stikprøve otte profiler, hvor personen bag tydeligt skriver, at han eller hun er enten 17, 16 eller 15 år. Én skriver endda: ’Jeg er 13 år’. Derudover finder vi en profil, der tilsyneladende tilhører en 19-årig mand, men som har teksten ’pb for rigtig alder’.

Profilerne er der alle stadig, da vi tjekker igen første oktober. Der har profilerne altså eksisteret i mindst fire måneder - uden at blive slettet.

Let adgang

For at oprette en profil på sugardating.dk, skal du angive en alder over 18 år. Men du skal ikke levere nogen former for bevis på, at du taler sandt.

Det har ikke været muligt for os at bekræfte, hvilken alder personerne bag de fundne profiler har i virkeligheden. Men vi har fundet et andet eksempel på, at sugardating.dk har haft medlemmer, der er under 18 år.

I 2019 blev en 40-årig mand dømt skyldig - først ved byretten i Glostrup og siden ved Østre Landsret - i at have haft sex mod løfte om betaling med tre piger, der alle var under 18 år. De fik kontakt til hinanden på sugardating.dk.

Problematisk – også selvom det ikke nødvendigvis er ulovligt

Og det er dybt problematisk, at mindreårige uden videre kan få en profil på en sugardating-hjemmeside, siger Lotte Rubæk, der er psykolog og leder af Team for Selvskade i Børne- og Ungdomspsykiatrien i Region Hovedstaden.

- Jeg tror ikke, at unge i den alder, kan overskue, hvad det er, de træder ind i. Og der er en risiko for, at det bliver en glidebane, hvor man kommer til at overskride sine grænser.

Også Mads Andersen Høg fra RedenUng frygter, at den virkelighed, unge møder i sugardating-universet, er langt fra deres forventninger.

- De tror måske, det er dating. Men det, de møder, er mænd, der vil købe sex - og det kan være meget eksplicit. Derfor kan det ende med, at blive meget grænseoverskridende.

Og Lotte Rubæk har set, at der kan være en sammenhæng mellem seksuel risikoadfærd som for eksempel sugardating og selvskade.

- Når man allerede tidligt begynder at se sin krop som noget, andre kan begære og rykke grænser i forhold til, så risikerer man at få et distanceret forhold til sin krop og et negativt kropsbillede. Og så ser vi, at der er en risiko for, at man begynder at behandle sin krop dårligt på andre måder – for eksempel ved at skade sig selv.

Denne profil fra sugardating.dk har eksisteret i mindst fire måneder. Der er nu gjort inaktiv, efter at DR Nyheder har gjort hjemmesiden opmærksom på den.

Hun mener derfor, at sugardating.dk bør gøre mere for at være helt sikker på, at unge under 18 år holdes ude af deres platform - sådan som de også selv skriver, at de vil.

Og det er ekstra vigtigt, mener hun og flere andre eksperter, vi har talt med, fordi en del personer opretter sig på sugardating-platformene for at indgå i en prostitutionslignende form for transaktion, hvor der bliver byttet sex for penge eller gaver. Det viser både forskning og DR Nyheders research.

Det er ikke ulovligt, at under-18-årige opretter en profil, hvor de annoncerer efter sex, slår professor ved juridisk institut på SDU, Sten Schaumburg-Müller, fast. Men hvis det er mod betaling, så er det en anden sag.

- Det strafbare kommer ind, hvis der annonceres med sex mod penge, og annoncøren er under 18. Og det er både kunden og den platform, der medvirker til at formidle kontakten, der kan straffes.

Derfor kan det også være på kanten af loven at lukke så unge ind på sugardating-platformen, siger Ask Hesby Krogh, der er næstformand i videnscenter for digitale krænkelser, Digitalt Ansvar.

- Den dokumentation, I lægger frem, vidner om, at sugardating-platformene ikke bare beskæftiger sig med dating. Begrebet ‘sugar’ dækker over en form for salg.

Denne profil fra sugardating.dk har eksisteret i mindst fire måneder. Der er nu gjort inaktiv, efter at DR Nyheder har gjort hjemmesiden opmærksom på den.

Hvis hjemmesiden skal stilles til ansvar, kan det blive afgørende, om hjemmesiden ved, at brugerne reelt er mindreårige, siger lektor i strafferet på Aarhus Universitet, Nicolaj Sivan Holst.

- Det virker umiddelbart som om, deres system ikke virker. Men som det er i dag, har tjenester på nettet faktisk ikke generel pligt til at undersøge, om folk, der bruger tjenesten, opfører sig lovligt, siger Nicolaj Sivan Holst.

Både han og Ask Hesby Krogh slår fast, at det er op til en domstol at afgøre, om det, der sker, er ulovlig eller ej. Men de mener, at der kan være grund til at politiet undersøger sagen nærmere - og i hvert fald at hjemmesiderne skal tage deres ansvar alvorligt.

- Når brugere kan slippe afsted med at skrive, at de er 16 år i annoncer på en sugardating-platform, uanset om de er det eller ej, så lugter det langt væk af, at hjemmesiden ikke overholder egne retningslinjer – og at de måske endda ser igennem fingre med det, fordi de gerne vil drive forretning, siger Ask Hesby Krogh.

DR Nyheder har gjort sugardating.dk opmærksom på de profiler, der i deres profiltekst skriver, at de er mindreårige. Vi har desuden forelagt kritikken for siden og spurgt om et interview. Men sugardating.dk har ikke svaret på DR Nyheders henvendelse. Til gengæld har siden efterfølgende slettet de pågældende profiler.

Facebook
Twitter