Er det en god idé at forbyde afbrænding af religiøse skrifter? Ja, siger et flertal af danskerne

De borgerlige vælgere vil dog helst undvære et afbrændingsforbud.

57 procent af danskerne bakker op om et forbud, selvom det indskrænker ytringsfriheden. 30 procent er imod, mens resten ikke ved det. (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

De fleste danskere synes, det er en god idé med et forbud mod afbrænding af religiøse skrifter som Koranen og Biblen, også selvom det begrænser ytringsfrihed.

Det viser en måling, Epinion har lavet for DR og Altinget.

Det er den seneste tids afbrændinger af koraner foran udenlandske ambassader i Danmark og Sverige, der har skabt diskussion om, hvorvidt der skal indføres et forbud mod sådanne hændelser herhjemme.

Regeringen mener, at afbrændingerne skaber splittelse, at det er forhånelse af andre kulturer og i strid med danskernes sikkerhed, lyder det blandt andet fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M).

Fra oppositionen lyder det blandt andet, at det er en indskrænkning af ytringsfriheden og helt grundlæggende frihedsrettigheder.

Målingen af danskernes holdninger til et forbud er foretaget mellem den 14. og 23. august i år. Det vil sige, før regeringen fredag kom med et konkret forslag til, hvordan et sådant forbud skulle skrues sammen.

Regeringen vil give koranafbrændere op til to års fængsel

Først lød det fra Lars Løkke Rasmussen (M), at regeringen ville arbejde på at indføre et forbud mod afbrænding af koraner foran udenlandske ambassader i Danmark.

I går sagde udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), justitsminister Peter Hummelgaard (S) og økonomiminister Jakob Ellemann-Jensen (V) så, at regeringen vil fremsætte et lovforslag, der forbyder afbrænding af alle religiøse skrifter på alle offentlige steder.

- Regeringen vil fremsætte et lovforslag, som forbyder utilbørlig behandling af genstande med religiøs betydning for et trossamfund, sagde justitsminister Peter Hummelgaard på et pressemøde.

- Det er meningsløse forhånelser, som ikke har andet formål end at skabe splid og had.

Hør Peter Hummelgaard (S) fortælle, hvorfor lovforslaget er nødvendigt:

Hvad "utilbørlig behandling" helt præcist dækker over, ville regeringen ikke gå i detaljer med på pressemødet i går, men det kan blandt andet være afbrænding, tilsøling eller at trampe på genstanden, lød det.

- Den finere afgrænsning vil være op til domstolspraksis på sigt, sagde Peter Hummelgaard (S).

Lovbrud kan blive straffet med bøde eller op til to års fængsel.

Flertallet siger ja, de borgerlige vælgere siger nej

I alt 57 procent af danskerne støtter op om et forbud. Men piben har en lidt anden lyd blandt de blå.

Her er der kun opbakning til forslaget hos 39 procent af vælgerne.

Den modvillighed er de ikke ene om.

Syv partier uden for regeringen og på tværs af blokkene med et samlet mandattal på 72, gik tidligere på måneden sammen i et fælles opråb til regeringen om at droppe idéen.

I går gentog nogle af partierne så vreden, efter regeringen satte en strafferamme på op til to års fængsel på lovforslaget.

Liberal Alliance ønskede tillykke til terrororganisationen Al-Qaeda: "Den danske regering har hørt jeres trusler", lød det i et opslag på Facebook som en henvisning til terrortruslen mod Danmark.

Og Dansk Folkepartis Mette Thiesen kaldte eksempelvis de tre ministre på pressemødet for "tre bedemænd, som begravede ytringsfriheden".

Alternativet er derimod meget positive over for forslaget, og Radikale har også haft tid til at genoverveje deres skepsis.

- Vi havde ikke et ønske om at gribe ind indtil for ganske nylig. Men der har været over 100 koranafbrændinger over de sidste måneder med det ene formål at skabe ufred og usikkerhed. Det tager vi bestik af, siger udenrigsordfører Christian Friis Bach (RV).