Er du 18 år, og vil du til fest på slottet, så er muligheden der nu

Kongehuset har inviteret 200 unge fra hele landet til fødselsdagsfejring på Christiansborg Slot.

Kongehuset har udsendt dette officielle foto i forbindelse med prins Christians 18-års fødselsdag. 18-årige i hele landet har chancen for at komme med til festen. (Foto: © Foto: Franne Voigt)

På Lolland har de allerede valgt Safran og Andreas.

På Læsø foretrækker de et par, der vil trække i den lokale folkedragt.

Og i Københavns Kommune oplyser man, at man endnu ikke har besluttet, hvordan man skal finde de to unge, der i bedste Askepot-stil skal til gallafest på slottet.

Landets kommuner har i øjeblikket travlt med at finde de to 18-årige, som kongehuset har givet dem mulighed for at invitere til gallataffel på Christiansborg Slot 15. oktober, når prins Christian fejrer 18-årsfødselsdag.

I mange af kommunerne har man fundet en løsning, hvor de unge skal udfylde en digital ansøgning, hvorefter kommunen så trækker lod.

Nogle kommuner har lavet et opslag på kommunens hjemmeside eller facebookprofil, mens andre har sendt et brev til de unge via e-Boks.

Andreas Bech Thustrup Nielsen fra Maribo er en af de unge, der skal til gallafest i anledning af prins Christians fødselsdag. (Foto: © PRIVATFOTO)

Trak lod blandt alle 18-årige

I Lolland Kommune har man sprunget ansøgningskravet helt over og allerede udvalgt Andreas Bech Thustrup Nielsen fra Maribo og Safran Wendelboe fra Stokkemarke ved hjælp af en simpel lodtrækning blandt kommunens i alt 422 18-årige.

Safran Wendelboe, der lige er startet på sit tredje år som EUX-landmandselev, tøvede ikke med at takke ja, da hun blev ringet op og fik tilbuddet.

- Det er stort, at kongehuset giver helt almindelige mennesker som mig mulighed for at være med til en royal fødselsdag. Jeg ved ikke helt præcis, hvad jeg skal forvente, men jeg er ret sikker på, at det bliver en oplevelse, jeg aldrig kommer til at glemme, siger hun i en pressemeddelelse fra kommunen.

I Læsø Kommune har man kun 15 unge i den pågældende alder, og man har skrevet ud til dem alle.

Kommunen har dog nogle ønsker til galla-påklædningen.

- Læsø Kommune har en forhåbning om, at de to unge, der kommer til at deltage, vil være indstillet på at være klædt i Læsøs folkedragt, skriver kommunen på sin hjemmeside.

Indtil videre har mindst fem unge ansøgt om at komme med. Hvor mange af dem, der er friske på at trække i folkedragten, vides endnu ikke, oplyser kommunen.

Safran Wendelboe fra Stokkemarke er også blevet udtrukket blandt de 18-årige i Lollands Kommune og er inviteret med til fødselsdagsfesten. (Foto: © PRIVATFOTO)

Nonbinære er også med i lodtrækning

Kongehuset ønsker, at det er helt almindelige unge, som får muligheden for at komme med til gallafesten, og at de to unge fra hver kommune er af forskelligt køn.

I flere af de kommuner, som DR har talt med, tages der også hensyn til nonbinære unge.

Det gælder blandt andet i Vejle Kommune, fortæller udviklingskonsulent Kia Sofie Abildtrup

- Først trækker vi én person, og det køn, som vedkommende er, er så udelukket i næste runde. Det er ikke kun mænd og kvinder. Non-binære har også mulighed for at være med. Så der er tre kategorier, hvoraf vi vælger to personer, siger hun.

Sådan så det ud, da kongehuset i 2022 holdt gallataffel på Christiansborg Slot under fejringen af dronningens 50-års regeringsjubilæum. Gæstelisten bliver en hel del yngre, når der er gallataffel 15. oktober i anledning af, at prins Christian fylder 18 år. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Vil gerne vide lidt om de unge

I Tønder Kommune har man bedt de unge om at begrunde deres ansøgning.

Men ifølge stedfortrædende skole- og dagtilbudschef Lene Nørgaard Hansen behøver man ikke at svede over lange essays.

- Det er nok bare at skrive, at man synes, at det kunne blive en dejlig fest, siger hun.

- Man behøver ikke på den måde at motivere sin ansøgning. Vi vil bare gerne vide lidt om dem, hvad de laver og dens slags, siger hun.

I de kommuner, der endnu ikke har valgt, nærmer ansøgningsfristen sig. I Tønder er den således 7. september. Kommunen håber, at så mange som muligt vil melde sig:

"Glem ikke, at dette er din chance for at være en del af et eventyr, som du vil huske for altid," skriver den på sin hjemmeside.