Er du blevet udsat for sexisme? Det skal en kvart million studerende tage stilling til

Den sidste tids #Metoo-debat får minister til at undersøge problemets omfang på uddannelsessteder.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) vil nu undersøge, hvor mange studerende, der oplever sexisme på uddannelsesstederne. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Der har været gang i snakken om sexisme på arbejdspladsen, og nu er tiden kommet til at se på problemet på uddannelsesstederne.

Derfor sætter uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) gang i en undersøgelse, der skal kortlægge seksuel chikane på de videregående uddannelser.

- Den seneste debat har vist os, at det ikke lader til, at nogle områder går fri. Sexisme findes alle steder, siger hun.

- Jeg vil gerne bidrage til, at vi i endnu større omfang finder ud af, hvor problemet er, og hvor stort det er.

Hvert andet år sender Uddannelsesministeriet spørgeskemaet Uddannelseszoom afsted til alle studerende, hvor de svarer på en masse forskellige spørgsmål. Og i år vil spørgsmål om sexisme også være en del af undersøgelsen.

- Jeg tror også, at sexisme findes på vores uddannelser, og hvis vi skal gøre noget ved det, så har vi brug for at kende omfanget af det, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Spørgsmålene er ikke helt på plads endnu, men de vil gå på, om de studerende "har fået stødende, grove eller nedladende kommentarer" eller "er blevet udsat for uønsket seksuel opmærksomhed".

Vi har længe råbt højt om sexisme

Formanden for Danske Studerendes Fællesråd, Johan Hedegaard Jørgensen, er begejstret over, at ministeren får sig et overblik over sexisme på uddannelserne. For det er vigtigt at få afdækket, i hvilket omfang der foregår krænkende adfærd, mener han.

Men det kan altså ikke stå alene.

- Det er ikke nok kun at tilføje nogle spørgsmål i en spørgeskemaundersøgelse. Men det er et godt sted at starte.

For ifølge Johan Hedegaard Jørgensen så kender DSF allerede til eksempler på sexisme på uddannelserne.

- Vi prøvede at rejse debatten for to år siden, hvor vi selv lavede en undersøgelse blandt landets studerende, som desværre pegede på, at der er alt for mange, der oplever sexisme.

Han nævner blandt andet undervisere, der siger, at kvinder ikke kan finde ud af matematik eller programmering.

Studerende er klar til at svare på undersøgelsen

To af dem, der snart modtager en spørgeskemaundersøgelse i deres studiemails, er Anne Sofie Østergaard Wraae og Dánjal Kárason Lisberg, der begge har læst musikvidenskab på Københavns Universitet i lidt ovet et år nu. Og det er rigtig godt, at der kommer endnu mere fokus på sexisme med undersøgelsen, siger Anne Sofie Østergaard Wraae.

- Så længe, der er nogle, der oplever et behov for mere fokus på problemet, så synes jeg, at det er rigtig godt.

For Anne Sofie Østergaard Wraae har de seneste par ugers debat virkelig sat gang i nogle snakke i vennekredse og på studiet om, hvordan man omgås hinanden.

- Jeg tror, det gør, at man kan komme til at se tingene i et nyt lys, siger hun.

Også Dánjal Kárason Lisberg er begyndt at tænke mere over sexisme på universitet - og sit eget sprogbrug. Han kalder for eksempel tit sine kvindelige medstuderende for 'søde' eller 'musse'.

- Det er noget jeg bruger meget. Det er der mange, der har været vrede over i debatten. Og det kan jeg sådan set godt forstå, når jeg tænker over det. For man bliver lidt gjort til et barn.

Derfor er det også godt, at der bliver gjort opmærksom på problemerne.

- Jeg synes, det er meget fornuftigt. Især for undervisere, der godt kan komme til at tale forskelligt til mænd og kinder. De har en lidt mere "nårh lille søde pige"-attitude til kvinderne, og til mændene er de mere hårde og kontante. Og det kan jeg ikke lide, siger han.

Vi skal tale om sexisme på studiet

Spørgeskemaet bliver sendt ud til en kvart million studerende på videregående uddannelser, der svarer anonymt. Efter planen skal det give et fyldestgørende billede af problemet.

Men ministeren håber også, at det forhåbentlig kan være med til at åbne for snakken om chikane på uddannelserne.

- På baggrund af undersøgelsen kan vi forhåbentlig skabe et rum, hvor vores studerende er trygge nok til at tale om sexisme. Jeg har et håb om, at endnu flere har modet til stå frem, hvis de oplever noget, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Det er ikke ud af ingenting, at sexisme-spørgsmål nu bliver en del af Uddannelseszoom-undersøgelsen. Studerende har nemlig før gjort opmærksom på problemet, fortæller hun.

- Vi har tidligere haft eksempler på studerende, der gjorde opmærksom på ting på videregående uddannelser. Det er der blevet reageret på, og der er på den baggrund blevet lavet retningslinjer. Men der er brug for at blive fulgt op.

Og det er Johan Hedegaard Jørgensen fuldstændig enig i. Han savnede, at der blev fulgt op med handling, da DSF gjorde opmærksom på problemet for to år siden.

Et bud fra de studerende er, at det skal være helt klart, hvor man henvender sig, hvis man har været udsat for sexisme, og tydelige retningslinjer for, hvad der er okay og ikke okay.

Facebook
Twitter