Er du i tvivl, om dit barn skal coronavaccineres? Eksperter er splittede

Sundhedsstyrelsen anbefaler alle børn mellem 5 og 11 år at blive vaccineret.

Rigtig mange forældre står i de her dage over for et stort spørgsmål. De skal nemlig beslutte, om de vil lade deres børn vaccinere mod corona.

Det skal de, fordi Sundhedsstyrelsen for to uger siden som noget nyt anbefalede alle børn mellem 5 og 11 år at blive vaccineret, og fordi meldingen nu lyder, at alle forældre senest på fredag vil have modtaget en vaccineinvitation til børnene i deres e-Boks.

Rigtig mange forældre er i tvivl, og det er ifølge DR's tv-læge, Peter Qvortrup Geisling, ikke så mærkeligt.

Han kalder nemlig beslutningen for den sværeste problemstilling, befolkningen endnu har stået overfor, i al den tid vi har kæmpet mod corona.

Børnene bliver ifølge eksperterne ikke særlig syge af covid-19, men Sundhedsstyrelsens seneste rapporter viser til gengæld, at det er blandt de yngste skolebørn, at smitten spreder sig hurtigst i de her dage.

Her svarer to eksperter på en række spørgsmål, der måske kan gøre dig klogere på, om du vil have dit barn vacineret.

Camilla Foged er professor i vaccinedesign ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, og hun anbefaler klart, at forældre lader deres børn vaccinere.

Christine Stabell Benn, der er professor i global sundhed ved Syddansk Universitet, mener omvendt ikke, at det er forsvarligt at vaccinere hverken de 5-11-årige eller de større børn.

1

Er det trygt?

Hvis I havde børn i aldersgruppen 5-11 år, ville I så lade dem vaccinere?

- Jeg ville være fuldstændig tryg ved at vaccinere mine børn. Risikoen for alvorlige bivirkninger er langt mindre end fordelene, siger Camilla Foged og uddyber:

- For mig vejer befolknings- og solidaritetsprincippet meget tungt, og jeg synes, det er gået lidt i glemmebogen, hvorfor vi overhovedet vaccinerer børn. Det er jo for at bekæmpe, at smitsomme sygdomme spreder sig i befolkningen. Derudover slipper børnene for at skulle testes hele tiden, siger hun.

Christine Stabell Benn er lige så klar i spyttet - dog med modsatte argument:

- Jeg ville ikke lade mine egne børn vaccinere. Deres risiko for at blive alvorligt syge af covid-19 er så lille, men samtidig er usikkerheden om konsekvenserne ved vaccinen stor, siger hun.

2

Ved vi nok?

Ved vi nok om vaccinen til at vi trygt kan give den til vores børn?

- Det er netop ét af mine hovedargumenter for at lade være. Der er simpelthen for lidt data til at kunne sige med sikkerhed, at der ikke er negative konsekvenser ved vaccination på længere sigt, siger Christine Stabell Benn og henviser til, at vaccinen er blevet godkendt til de yngre børn på baggrund af et studie med i alt ca. 4.500 børn i alderen 5-11 år.

Det er dog ikke noget, der bekymrer Camilla Foged.

- Det er rigtigt, at man har afprøvet vaccinen i et begrænset studie, men derudover har man rigtig stor erfaring fra både USA og Israel, hvor man er meget langt med at vaccinere børn i den her målgruppe.

- Og så har vi jo erfaringer fra de 12-15-årige og de mere end en milliard mennesker verden over, der har fået vaccinen indtil nu, argumenterer hun.

3

Mere eller mindre syg?

Hvilke bivirkninger kan børnene få, og er det nogle, vi skal bekymre os om?

Camilla Foged peger på, at børnene ligesom os voksne kan opleve at få en smule ondt i armen efter at være blevet stukket. Men det er noget, der fortager sig igen efter et par dage.

- Derudover er der ikke registreret nogen langtidsbivirkning, og min vurdering er, at sandsynligheden for, at der er nogen, er meget lille, siger hun og tilføjer, at de mange myter der florerer om, at vaccinen kan påvirke for eksempel fertiliteten, heller ikke har noget på sig.

Dog nævner hun, at der er registreret en sammenhæng mellem coronavaccinen og sygdommen Myokarditis, som er en betændelse i hjertemusklen.

- Det er den mest alvorlige bivirkning vi kender til, men der er ikke set nogen tilfælde hos de 5-11-årige i de seneste studier. Vi ved ikke, hvor hyppig den er, men den er meget sjælden, siger hun.

Christine Stabell Benn er mere nervøs over mulige negative effekter for børnene.

- Noget af det jeg er bekymret for, og som man slet ikke ved noget om, er de såkaldte uspecifikke effekter. Altså om vaccinen kan påvirke immunsystemets evne til at klare andre sygdomme i fremtiden, så man for eksempel kan få flere andre infektioner, end man ellers ville have fået, forklarer hun.

- Det er nu accepteret i forskerkredse, at vacciner kan have sådanne uspecifikke effekterimmunsystemet, men det nuværende system for at test vacciner undersøger ikke for det. Vi ved altså ikke noget om, hvorvidt de er der eller ej for de nye vacciner.

Dertil kommer, at der er velkendt, at der er underrapportering af bivirkninger. Jeg hører fra mange lige nu, at deres læge er afvisende overfor at indberette nyopstået sygdom som en mulig bivirkning.

4

Er børnene vigtige for at få styr på smitten?

Er det nødvendigt at inddrage børnene i vaccineprogrammet for at få styr på coronasmitten?

Ifølge Camilla Foged er svaret klart ja.

- Uvaccinerede børn bidrager rigtig meget til smitten i øjeblikket. De smitter hinanden og deres forældre, og derfor er det primære argument for, at de skal vaccineres, epidemikontrol, siger hun og uddyber:

- Vi er nødt til at have så stor immunitet blandt befolkningen som muligt for at få styr på smittetrykket - særligt fordi omikron-varianten måske smitter endnu mere.

- Beregninger viser, at vi skal have vaccineret cirka 86 procent af befolkningen for at sikre, at sygdommen ikke bliver ved med at udvikle sig. Lige nu er vi kun på cirka 76 procent, så vi skal altså have børnene med.

Den køber Christine Stabell Benn ikke. Det er lidt som at tisse i bukserne for at holde varmen, argumenterer hun, for vi ved allerede nu, at børnene nok skal have tre vacciner og derefter måske vaccineres årligt for at fastholde beskyttelse mod COVID-19, mens det samme formentlig ikke er tilfældet, hvis de får lov til at udvikle naturlig immunitet.

- Den hurtigste måde at få corona tæmmet til en almindelig børnesygdom på, er at børnene bliver syge og udvikler immunitet. Det vigtige er blot at sikre, at de ikke smitter vores ældre. I stedet for at vaccinere børnene bør vi styrke hospitalerne og revaccinere de ældre og udsatte meget hurtigere, samt teste alle deres kontakter hyppigt, argumenterer hun.

- Så længe vi har ikke udtømt vores muligheder for at passe på vores udsatte, synes jeg ikke vi skal løbe nogen som helst risiko på børnene vegne.

5

Skal børn smittes?

Er der nogle fordele ved at lade børnene blive smittet med corona i stedet for at blive vacineret?

Det mener Christine Stabell Bell, at der er. Hun er af den overbevisning, at børnene bliver langt mindre tilbøjelige til at smitte andre, hvis de bliver smittet og bliver immune.

- Jeg vil godt lægge hovedet på blokken for, at hvis du bliver smittet naturligt, så er du bedre beskyttet mod at smitte andre i fremtiden, end hvis du bliver vaccineret - blandt andet fordi dine slimhinder på den måde også bliver immune, og det gør de ikke ved vaccinen, siger hun.

Det er Camilla Foged hverken enig eller uenig i, for hun peger på, at man ikke har studier der viser, om det er tilfældet.

- Nogle vil være rigtig godt beskyttet af at have været naturligt smittet, og nogle vil ikke. Det er jo også derfor, man anbefaler, at selvom man har haft corona, så skal man stadig vaccineres, siger hun.

Dansk Pædiatrisk Selskab mener ikke, der er grund til at være nervøs for sikkerheden omkring vaccinen. Og både Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut opfordrer fortsat til, at forældre tager imod invitationen og lader børn vaccinere mod corona.