Er du i tvivl, om dit barn skal vaccineres? Her er tre spørgsmål, du kan tage med i dine overvejelser

DR's sundhedskorrespondent kalder det "et af de sværeste valg", vi har stået overfor under coronapandemien, og giver råd til, hvad man skal overveje som forældre.

De første børn kan blive vaccineret allerede på søndag. (Foto: Andrej Ivanov © Ritzau Scanpix)

Der er nok at tale om i landets børnefamilier henover weekenden, efter myndighedernes pressemøde tidligere i dag.

Her kom det frem, at børn mellem 5 og 11 år også vil få tilbuddet om en vaccine mod coronavirus.

Nu er det så op til forældrene at beslutte, om de på deres børns vegne vil sige ja eller nej tak, når invitationerne begynder at tikke ind i e-Boks allerede fra i morgen.

Det er nok et af de sværeste valg, vi har stået i under coronapandemien, vurderer DR's sundhedskorrespondent Peter Qvortrup Geisling.

Men hvordan tager man sådan en beslutning? Og hvad skal man som forældre overveje?

Det giver Peter Qvortrup Geisling et bud på her.

Er du klar til at give dit barn en vaccine primært for samfundets skyld?

Et åbent samfund med åbne skoler, fritidsklubber og så videre er også i børnenes interesse, påpegede vicedirektøren i Sundhedsstyrelsen, Helene Probst, ved dagens pressemøde. (Foto: Nikolai Linares © Ritzau Scanpix)

pressemødet i dag fortalte repræsentanterne fra myndighederne, at langt de fleste børn mellem 5 og 11 år ikke bliver særligt syge af at få coronavirus, og at hensynet til barnets sundhed altså ikke er den primære årsag til, at de nu bliver tilbudt en coronavaccine.

Sundhedsmyndighederne vil gerne have børnene vaccineret, fordi det kan gøre det nemmere at holde kontrol med epidemien.

Et åbent samfund med åbne skoler, fritidsklubber og så videre er også i børnenes interesse, påpegede vicedirektøren i Sundhedsstyrelsen, Helene Probst. Men som forældre skal man forholde sig til, om man er klar til at give sit barn en vaccine primært for samfundets skyld, forklarer Peter Qvortrup Geisling.

- Nogle forældre vil synes, det er en samfundspligt at gøre det, og har det fint med det. Andre tager udelukkende hensyn til, om deres eget barn har flere fordele end ulemper ved det her, siger han.

- Hvis man tilhører den sidste del, så synes jeg, man skal følge godt med i de debatter og i de indlæg, der vil være i medierne de næste par dage, hvor alle argumenter kommer på banen, så man kan mærke, hvor man selv står.

Bliver mange børn vaccineret, vil det betyde færre hospitalsindlæggelser og et mere åbent samfund, understreger Peter Qvortrup Geisling.

Hvad er risikoen ved vaccinen sammenlignet med sygdommen?

Det er især blandt skolebørnene, at coronasmitten spreder sig i øjeblikket. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Et andet centralt spørgsmål, man bør vende som forældre, er ifølge Qvortrup Geisling, hvad der er bedst for barnet: At få vaccinen eller blive smittet med coronavirus?

På dagens pressemøde fortalte Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen, at risiciene ved begge dele er meget små, men de konkrete tal blev ikke lagt frem, og dem vil DR's sundhedskorrespondent holde øje med de kommende dage.

- Det er vigtigt for forældrene at vide, når man skal vælge den ene eller den anden løsning, siger han.

Generelt opfordrer Peter Qvortrup Geisling til, at man følger med i medierne de kommende dage for at få mere information, fordi her vil der komme mere fakta frem, og fagpersoner vil give deres syn på sagen.

Der er altså ingen grund til at gå i panik og tage en beslutning her og nu, hvis man er i tvivl.

- I de kommende dage vil der komme en hel del flere betragtninger, informationer og erfaringer på banen, siger han.

- Nu synes jeg, man skal tage en dyb indånding, slappe af, have en god weekend og følge med i den vidensdeling, der er på området. Så kan man tage en beslutning, når man er klar til det, siger DR's sundhedskorrespondent.

Har du tillid til sundhedsmyndighedernes vurdering?

Stoler du på Søren Brostrøm og sundhedsmyndighedernes vurderinger? Det bliver afgørende for, om dine børn bliver vaccineret. (Foto: NILS MEILVANG © Ritzau Scanpix)

Nogle forældre vil ikke have brug for de kommende dages debat til at beslutte sig - de vil være klar til at lade deres børn vaccinere, så snart det bliver muligt, fordi myndighederne har anbefalet det, forklarer Qvortrup Geisling. Andre vil tvivle mere.

Myndighederne har taget deres beslutning med afsæt i blandt andet et studie med 3.000 børn, der har fået vaccinen. Derudover er der erfaringer fra blandt andet USA og Israel, hvor man er i fuld gang med at vaccinere den yngre del af befolkningerne.

Eksperter i Det Europæiske Lægemiddelagentur har været resultaterne igennem, og de danske myndigheder har været dem igennem og konkluderet, at der er nok viden til at vaccinere børn.

Men i modsætning til mange af de andre vacciner, der er i børneprogrammet, så er erfaringerne med coronavaccinerne naturligvis ikke årelange, og det må man forholde sig til som forælder.

- Man skal overveje: Synes man selv, det er nok til, at det vigtige, ekstreme forsigtighedsprincip, vi altid har, når det handler om nye vacciner og ny medicin til børn, er overholdt?, siger Qvortrup Geisling.

Noget sort-hvidt spørgsmål er det ikke, forklarer DR's sundhedskorrespondent. Også børnelæger vil formentlig være uenige om det, påpeger han.

- I virkeligheden ender det nok med, at det ikke er en ren sundhedsfaglig diskussion. Ens beslutning har også meget at gøre med, hvilke værdier man repræsenterer som forældre, og hvad man tror på.

FacebookTwitter