Er du klar til tilbudsjagt med mundbind? Sådan kommer corona til at påvirke Black Friday

Eksperter anbefaler, at du bruger mundbind, hvis du skal på tilbudsjagt på Black Friday.

På Black Friday strømmer folk til butikkerne for at gøre et godt køb. (© Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

I dag skydes julehandlen for alvor i gang, når butikker landet over prydes af gule tilbudsskilte til årets helt store forbrugsfest Black Friday.

Black Friday er kendt for at være en dag, hvor folk stimler sammen i tætte køer for at få fingrene i et godt tilbud. Men i år bliver det anderledes, for coronasmitten stiger i samfundet, og nye restriktioner træder i kraft på mandag.

Selvom mundbind først er et krav fra mandag, når man er ude at shoppe, så mener professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet Hans Jørn Kolmos, at det vil være en god idé at hive mundbindet frem allerede i dag.

- De hygiejniske forholdsregler er vigtige på Black Friday. Risikoen for smitte starter ikke på mandag, den er også til stede i dag, siger han.

Han forklarer, at når regeringen har truffet en beslutning om, at mundbind skal i brug igen, så er det, fordi der er en risikosituation, når mange folk stimler sammen.

Og rådene fra Hans Jørn Kolmos til dem, som skal ud at have penge op af lommerne, er klart.

- Tag en spritflaske med, eller benyt de spritdispensorer, der hænger rundt omkring. Sørg for at holde afstand og gå ikke ind i folketætte områder. Der er jo ingen grund til at udfordre skæbnen.

På grund af coronasituationen har butikkerne et vigtigt ansvar i forhold til at gøre dagen sikker for kunderne, mener Hans Jørn Kolmos.

Afstand, sprit og mundbind

Hos Elgiganten har man i år valgt at sprede tilbuddene ud over hele ugen, og de har derfor siden mandag holdt 'Black Week'.

- Vi har strukket Black Friday ud for netop at give bedre plads og undgå trængsel på selve Black Friday, siger Ditte Opstrup Andersen, PR- og Kommunikationschef i Elgiganten.

Ifølge hende er de i Elgiganten klar til at løfte ansvaret.

- Vi opfordrer til, at man holder afstand, og at man benytter sig af de mundbind, vi udleverer. Det er en opfordring - ikke et krav. Vi håber, at både medarbejdere og kunder vil tage imod tilbuddet.

Udover at dele mundbind ud til folk, siger hun, at de vil sikre, at der er tydelige afstandsmarkeringer og håndsprit.

Rødovre Centrum har udvidet åbningstiden og droppet at have en koncert. I stedet har de hyret DJ's for at gøre Black Friday mere coronavenlig. De har også vagter til at holde øje med, om folk holder afstand.

Hans Jørn Kolmos siger, at man som forretning kan sørge for at lufte ud og prøve at styre, hvordan folk bevæger sig rundt i butikken.

- Man kan tilrettelægge nogle ruter, så folk ikke hele tiden møder folk, der går imod én, og regulere folks færden på en fornuftig måde.

Overvej om dine børn skal med på indkøb

- De ting, der er en god idé at gøre fra på mandag, er også en god idé at gøre i dag, siger Christian Morberg Wejse, der er lektor på institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.

- At holde afstand, sikre en god håndhygiejne og tage mundbind på, hvis vi står tæt sammen med andre i en længere periode, understreger han som de vigtigste forholdsregler, vi hver især kan tage.

Derudover kan man også prøve at begrænse, hvor mange man tager ud at shoppe sammen med, så man undgår store menneskemængder.

- Man kan ikke forbyde, at der kommer hele familier, men det er et valg, vi individuelt kan tage.

- Har man børn i alderen seks til 11 år, som er dem, der er allermest smittet i øjeblikket, så behøver de måske ikke at skulle med ud på Black Friday, siger han.

FacebookTwitter