TikTok er ikke et sikkert sted at være for børn og unge under 18 år.
Sådan lød det tidligere i dag fra Medierådet for Børn og Unge, som vejleder og rådgiver i unges forbrug af digitale og sociale medier.
Og anbefalingen fra rådets forperson, Miriam Michaelsen, er kort og kontant.
- Det er en klar opfordring til, at man forholder sig til, hvordan man passer bedst på sig selv – enten ved at slette app’en eller gå ind og ændre i indstillingerne.
Den første del af opfordringen er rimeligt firkantet - en slettet app er en slettet app - men den anden halvdel kræver måske i højere grad en forklaring. For hvordan skal indstillingerne egentlig se ud for at være mest muligt sikre?
Herunder får du en indstillings-guide fra Eva Fog Noer, som er ekspert i digital pædagogik.
Privat, privat, privat
Når du åbner TikTok-app'en, er der tre små streger oppe i højre hjørne, som du kan trykke på.
Stregerne gemmer på listen over indstillinger, og det første du skal tjekke er indstillingerne under fanen privatliv, fortæller Eva Fog Noer.
- Det er først og fremmest vigtigt, at børn og unges profiler er private, så det ikke er alle på hele platformen, som kan følge med. Men derudover er det også vigtigt, at man kigger på det punkt, som hedder'Foreslå din konto til andre', siger hun.
'Foreslå din konto til andre' dækker over, hvilke andre TikTok-brugere, som får foreslået at se indhold fra din TikTok-profil. Og i den sammenhæng er budskabet fra Eva Fog Noer relativt simpelt.
- Alle indstillinger i denne kategori bør faktisk slås fra. Det er en dårlig idé, hvis din konto automatisk bliver foreslået til eksempelvis Facebook-venner eller kontakter i din telefonbog - især fordi det giver app'en adgang til en masse data, hvis de her ting er slået til, siger hun.
Stop med at synkronisere, start med at blokere
Et andet vigtigt punkt, hvis du gerne vil have en TikTok-profil med flere restriktioner i forhold til datahøst og indhold, er at kigge på, om TikTok er synkroniseret med din telefon eller andre sociale medier.
Det åbner nemlig døren for, at techgiganterne kan dele alle de ting med hinanden, som de hver især ved om dig ud fra din data, fortæller Eva Fog Noer.
- Jeg synes ikke, at børn og unge skal lade TikTok synkronisere med hverken deres mobilkontakter eller Facebook-venner. Så snart man giver app'en lov til det, så ved Facebook pludselig alt ved Tiktok ved om dig og det samme omvendt.
Og så er der en funktion, som man med fordel kan bruge, når man som barn eller ung oplever noget indhold på TikTok, som man ikke bryder sig om.
- Man kan løbende gå ind og blokere profiler eller konkret indhold, som man ikke ønsker at blive eksponeret for. Et godt råd kan her være, at man sammen med sine forældre sætter sig ned, hvis noget har været grænseoverskridende eller ubehageligt og så blokere kilden til det, siger Eva Fog Noer.
Forældrekontrol
Det kan være en svær opgave at holde styr på sin profil på egen hånd, hvis ikke man er så gammel.
Som forældre kan man hjælpe med at holde styr på indstillingerne fra sin egen telefon, hvis man selv installerer appen, fortæller Eva Fog Noer.
- Der findes en mulighed for som forælder at tilgå sit barns konto fra sin egen telefon. Forældrekontrollen er en mulighed for at følge med i, om indstillingerne på barnets telefon er de rigtige - og så kan man i fællesskab overveje, om der på profilen på et tidspunt skal lukkes mere i eller mere op, siger hun.
Eva Fog Noer understreger, at man som forældre ikke kan snage med i beskeder eller lignende på barnets TikTok-profil - man har kun adgang til indstillingerne for kontoen.
Og hvis man i fællesskab får skabt en 'tryggere boble' rundt om en TikTok-profil, så kan man sagtens beholde app'en, mener hun.
- Hvis man følger de her anvisninger og skaber i profil, der sørger for at begrænse app'ens adgang til data, og til at eksponere dig for hvad som helst, så kan man sagtens fortsætte med at bruge TikTok på en forsvarlig måde, hvor du ikke spreder dig selv udover hele internettet. Jeg sletter ikke app'en foreløbigt, siger hun.