Er du også syg? Lægevagter melder om et 'uset antal' opkald om luftvejsinfektioner

Hos flere af regionerne er der så mange henvendelser til lægevagterne om luftvejsinfektioner, at telefonkøerne vokser i en grad, der bekymrer lægerne.

Lægevagterne i flere af landets regioner melder om travlhed ved telefonerne. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Ligger du under dynen og supplerer din daglige dosis nyheder med to Panodiler og en kop varm te?

Så er du tilsyneladende ikke den eneste. Selvom efteråret knap nok er begyndt melder lægevagterne i flere regioner om, at de bliver kimet ned af folk, der ringer ind med symptomer på luftvejsinfektioner hos enten dem selv eller deres børn.

I de 27 år, Jens Peter Geil har været vagtlæge, har han ikke oplevet noget lignende.

- Jeg mindes ikke, at det har været så travlt i så lang tid, som det er nu, siger Jens Peter Geil, der i dag er vagtchef i Region Midtjylland.

Også hos Region Syddanmark er telefonerne glødende.

- Vi modtager et atypisk og uset antal opkald om luftvejsinfektioner, siger Morten Svenning Nielsen, som er praktiserende læge i Odense og formand for vagtudvalget, der styrer lægevagten i Region Syd.

Ventetid på op mod en time

Travlheden på telefonerne skyldes dels mange henvendelser, men også at de opringningerne, der kommer, tager længere tid, forklarer Jens Peter Geil.

Det skyldes blandt andet, at lægerne grundet corona stadig ikke kan invitere de patienter ind til fysisk konsultation, som de måske lettere ville kunne konsultere fysisk, og derfor må de bruge længere tid med dem i telefonen for at afklare, hvad der er brug for.

- Derfor bliver ventetiden lang for de patienter, der ringer. Der kan være patienter, der venter op mod en time, siger han, uden at han dog har tal for den gennemsnitlige ventetid.

Det ekstra pres på telefonerne har tvunget Region Sjælland til at indkalde ekstra personale for at sikre sig, at telefonkøerne ikke bliver for lange, forklarer Camilla Høegh-Guldberg, der er formand for PLO i regionen.

- Når der er mange, der ringer ind, så er vi altid bekymrede for, om de patienter, som har mest brug for os, måske står et eller andet sted i køen. Derfor prøver vi at afvikle køen så hurtigt som muligt, siger hun.

Forældre er bekymrede for RS-virus

Efter to år hvor byen har været tilplastret med retningslinjer, og smittetallene dagligt er poppet op på mobilen, kan det være svært at forstå, at man kan blive smittet med andet end coronavirus. Men det kan man altså godt.

- Symptomerne ligner både influenza, forkølelse eller corona, siger Morten Svenning Nielsen, som ikke kender svaret på, hvad personerne bag de mange opkald fejler.

Influenza og corona holder Statens Serums Institut, SSI, til gengæld tal på. Instituttets presseafdeling oplyser, at det ikke ser ud til at være influenza, fordi der "ikke er nogen spredning af influenza i Danmark i øjebikket".

SSI peger på, at der nok er tale om almindelig forkølelse og halsbetændelse, men det er ikke noget, instituttet har konkrete tal på. Samtidig meldte SSI ud i starten af september, at der er "helt ekstraordinært mange smittede med RS-virus" i øjeblikket.

Det er en virus, som rammer helt små børn hårdest, og forældrenes bekymring for netop det kan mærkes hos vagttelefonerne.

- Det giver let en bekymring, fordi det kommer til at virke som om, at hvis et barn får RS-virus, så er det farligt, men det er det yderst sjældent, siger Jens Peter Geil.

- Bekymringen er relevant nok, og man skal da tænke på det, men et godt råd er, at hvis der ikke er besværet vejrtrækning, så uanset om det er en RS-virus eller ikke, så er det ikke de børn, der skal indlægges.

En næsedryppende genåbning

Genåbningen har for mange budt på længe ventet kinddans, mere sprut og måske mindre sprit. Det kunne næsten ligne en højtid. I hvert fald hos lægevagten.

- Vi har så mange opkald på vores telefon, at det matcher påske og juledage, siger Morten Svenning Nielsen.

- Man ved ikke, hvorfor der er så mange syge, men vi ved, at afstand, mundbind, afspritning, og at man bliver hjemme, når man er syg, hjælper. Og det gør vi ikke nu.

Samme opfordring lyder fra Camilla Høegh-Guldberg - til trods for, at rigtig mange er vaccinerede for coronavirus, så skal man stadig ikke tage på arbejde, når man er syg.

- Selvom vi nu er tilbage på arbejde, så er det vigtigt, at man bliver hjemme, hvis man har luftvejssymptomer, siger hun.

At der florerer sygdom nu, betyder ikke nødvendigvis, at vinteren bliver ekstra snottet. Men oven på to år, hvor coronarestriktioner har holdt diverse influenzaer på afstand, er en praktiserende læge som Morten Svenning Nielsen spændt på vinteren:

- Jeg er bestemt spændt på, hvilken vintersæson vi går ind i, om det betyder masseinfektioner.

Facebook
Twitter