Er du på vej på sommerferie? Disse turistfælder skal du passe på

Der er mange muligheder for at blive snydt, hvis man ikke er påpasselig på ferieturen.

Turister ved Trevi-fontænen i Rom. (Arkiv) (Foto: MAX ROSSI © Scanpix)

Det kan være skønt at have adgang til bil på ferien, købe sig til alternative oplevelser på rejsen eller tage souvenirs med sig tilbage til Danmark, når man skal hjem.

Men det er let at blive snydt.

Der er hundredvis af fælder at falde i som turist, og det kan være svært at gøre krav på at få pengene retur, når skaden først er sket.

DR har med hjælp fra Maria Liljeqvist, seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk, set nærmere på, hvordan man undgår at blive snydt.

Her er nogle af de ting, du skal passe på.

Dyr billeje

Mange danskere, der tager på ferie og lejer bil, oplever, at de ikke kan få udleveret den bestilte bil af udlejningsfirmaet, medmindre de betaler en ekstraforsikring, hvis de kun har medbragt visa/dankort. Fejlagtigt fortæller udlejningsfirmaet, at de ikke kan få deres omkostninger dækket i tilfælde af uheld, hvis du har betalt med andet end kreditkort.

Her er Maria Liljeqvists råd til, hvordan man håndterer leje af bil i udlandet bedst muligt:

  • Sørg for at få en skriftlig aftale på billejen, så det er klart, hvad du har bestilt og hvad det koster at leje bilen.

  • Sørg for at få tjekket bilen, mens du er til stede. Læs lejeaftalen grundigt igennem, før du skriver under, f.eks. skal det fremgå, hvad udlejer må trække fra kontoen. Og så skal du huske, at det er det rigtige beløb, som bliver trukket.

  • Undersøg også gerne billeje flere steder, før du indgår en aftale. Det tilbud, som umiddelbart er det billigste, er det ikke nødvendigvis. Der kan for eksempel komme ekstra kilometer-betaling oveni. Og det kan også koste ekstra, hvis du henter eller afleverer bilen uden for den normale åbningstid.

  • Læs alt med småt, når du indgår aftaler med biludlejningsfirmaet og husk at medbringe kreditkort, lyder anbefalingen fra Forbrugerrådet.

Falske Airbnb-lejligheder

Udenrigsministeriets Borgerservice fortæller, at der næsten hver måned kommer henvendelser fra danskere i udlandet, der er blevet snydt med den lejlighed, de har lejet på Airbnb. Når de når frem til destinationen, er lejligheden ikke til udlejning, og i nogle tilfælde eksisterer den lejlighed, de har booket via platformen, slet ikke.

Maria Liljeqvist fra Forbrugerrådet Tænk konstaterer, at det her på grund af manglende lovgivning er svært at gardere sig som forbruger:

- Problemet er ofte, hvor skal man klage hen? Der er en ret uklar lovgivning omkring det her. Med de større tjenester er der ofte mulighed for at klage eller få refunderet pengene, men med lidt mindre og ukendte tjenester, så ved man dybest set ikke, hvordan man står juridisk, og man risikerer at komme hen til en lejlighed, der overhovedet ikke lever op til standarden.

- Det kan også være et spørgsmål om, hvor rent er der, hvad skal der til, for at noget er 'et værelse' - man kommer ind, og så er det nærmest bare et kammer, man har fået. Der kan man risikere at stå rigtigt skidt, fordi man ikke nødvendigvis har nogen muligheder for at klage, sådan som situationen er i dag.

- Vores anbefaling er at tjekke det, som du kan tjekke. Og undgå at handle med nogen, som du overhovedet ikke kender, eller helt små ukendte udbydere. Så kan man jo risikere at stå i en situation, hvor man faktisk ikke har noget sted at klage til - og at man heller ikke får sine penge tilbage.

'Vil du betale med euro?'

Når man bliver spurgt, om man vil betale i den lokale valuta eller i danske kroner eller euro, skal man altid vælge den lokale valuta, fastslår Maria Liljeqvist:

- Du skal helst betale med visa/dankort - og med den lokale valuta. Det er altid en fordel. Tit er bankautomaterne indrettet sådan, at det ser tillokkende ud at komme til at betale med danske kroner. Det skal man aldrig gøre, det er alt for dyrt. Så betal med lokal valuta, og betal helst med dit visa/dankort. Og vi anbefaler også, at man medbringer flere betalingskort, for man risikerer jo at miste et kort, og hvad skal man så gøre?

Defekt elektronik

Glen Bisgaard, der kommunikationschef for Apollo, fortæller, at selskabet har oplevet rejsende, som er blevet snydt i "sidegadeelektronikforretninger". I forsøget på at købe for eksempel en ny ipad, er de blevet snydt for flere tusinde kroner, fordi den enten har været defekt eller har haft software installeret.

- Man kan let blive taget ved næsen, når man går uden for strøgene, og det oplever vi indimellem, at vi får henvendelser på, siger han.

Men selvom man passer på, kan man også blive fanget af deciderede svindlere. Her følger et par velkendte eksempler på, hvad man skal være varsom med:

Den tabte ring

Er set i storbyer som Rom og Paris, hvor tricket særligt ifølge de amerikanske rejsebloggere theplanetd.com praktiseres omkring Eiffeltårnet. Pludselig hører du lyden af en fingerring, der bliver tabt på jorden. En fremmed person samler den op og spørger, om ringen er din. Du siger naturligvis nej. Den fremmede person konstaterer så, at ringen er af det pureste guld og tilsyneladende en formue værd. Men vedkommende har travlt, så vil du ikke købe den for en slik? Men sig pænt ‘nej tak’, for ringen er noget billigt skrammel.

Gratis wifi-forbindelser

Hvis du pludselig opdager en gratis og tilsyneladende ulåst wifi-forbindelse på et turist-knudepunkt et sted, hvor der er mange mennesker, så vær opmærksom. Det kan være hackere, der forsøger at tappe din mobiltelefon og internetkonti for kodeord. Er du i tvivl, så spørg hotellet, kaffebaren eller museet, hvad deres rigtige wifi-netværk hedder.

Pletten på tøjet

Du går og passer dig selv, men pludselig er der en person, der spilder is, ketchup eller noget andet på dit tøj. Den slags sker jo, og vedkommende er meget undskyldende og forsøger med en vådserviet at fjerne pletten fra dit tøj. Det er her, du skal være opmærksom, for det kan være en afledningsmanøvre, så en lommetyv kan snuppe værdigenstande i lommer og tasker. Træd i stedet væk fra trængslen og fjern selv pletten i ro og mag væk fra lange fingre.

Te-ceremoni med lokale

Flere rejsende i kinesiske storbyer har via rejseblogs og i artikler berettet om falske invitationer til en traditionel te-ceremoni. Ved turistattraktioner inviterer unge kinesere turister med til ceremonien som en venlig gestus, og efterfølgende forventes det, at turisterne betaler høje priser for den te, der er drukket.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk