Er du smittet med corona? Så brug den rigtige medicin til at lindre symptomer

Håndkøbsmedicin kan lindre milde symptomer. Myndighederne anbefaler paracetamol.

Man kan forsøge at lindre smerterne med paracetamol, der sælges under navne som Panodil, Pinex og Pamol. (Foto: © Simon Skipper, Scanpix)

Virusinfektioner i luftvejene, også den nye coronavirus, kan give symptomer som ondt i halsen, muskelsmerter, hovedpine, tør hoste og feber.

Hvis man har milde symptomer, kan man lindre smerter og feber med paracetamol, der sælges under navne som Panodil, Pinex og Pamol. Det anbefaler sundhedsmyndighederne frem for for eksempel ibuprofen, som sælges som Ipren og Ibuprofen.

- Den generelle anbefaling er, at man lindrer symptomer med paracetamol. For de fleste vil det være det bedste valg, fordi der er lidt flere bivirkninger ved ibuprofen, siger Eskild Colding-Jørgensen, overlæge og sektionsleder i Lægemiddelstyrelsen.

Hasteundersøgelse af ibuprofen

Både presse og sociale medier har skrevet om, at ibuprofen skulle forværre coronasmittede patienters tilstand.

- Flere har spekuleret i, at sygdommen kan blive værre, hvis man tager ibuprofen. Men det er der ikke noget videnskabeligt belæg for, siger Eskild Colding-Jørgensen.

Alligevel starter Lægemiddelstyrelsen nu i samarbejde med Syddansk Universitet og Aarhus Universitet en undersøgelse af, hvordan blandt andet ibuprofen virker på patienter med alvorlig lungebetændelse, herunder coronasmittede. Undersøgelsen hasteprioriteres, og det forventes, at der kan præsenteres resultater inden for et par uger.

Eskild Colding-Jørgensen understreger, at for eksempel patienter med gigtsygdomme, der allerede tager produkter med ibuprofen, sagtens kan fortsætte med det.

En håndkøbspakke er nok

Har man brug for lindring, skal lægemidlerne bruges i kortest mulig tid og i lavest mulig dosis. Og ikke mere end den anbefalede dosis. Mængden i én håndkøbspakke vil ofte være tilstrækkelig til et helt sygdomsforløb.

Har man ondt i halsen, kan man bruge smertestillende sugetabletter eller bolsjer. Men de virker formentlig ikke bedre end almindelige halsbolsjer, som er billigere, skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Uanset hvilke symptomer man har, er det vigtigt at drikke rigeligt væske. Og forværres symptomerne med vejtrækningsproblemer, eller hvis man er syg over flere dage, så bør man kontakte lægen telefonisk.

Det er vigtigt ikke at møde op i venteværelset, da man kan smitte andre.

Artiklen er opdateret. I den første version skrev vi, at Verdenssundhedsorganisationen, WHO, anbefaler, at man undlader at tage smertestillende medicin som NSAID, der sælges under navne som Ipren eller Ibuprofen.

WHO har efterfølgende i et tweet skrevet, at WHO baseret på den tilgængelige information ikke fraråder brugen af ibuprofen.