Er hash og marihuana det samme? Her er cannabissens ABC

Pot, marihuana og hash bruges i flæng - men det er ikke det samme. Der er nemlig forskel i både form og styrke.

HAMP (Foto: MIKAL SCHLOSSER © Scanpix)

Marihuana dyrket af staten vil fra august kunne købes lovligt i Uruguay, og det er første gang et land producerer og sælger marihuana. Men hvad dækker ordet marihuana egentlig over, for det kendes jo også som for eksempel hash og pot?

Herunder kan du få en ordforklaring:

Cannabis: Cannabis dækker over en plantefamilie, der indeholder tre arter (sativa, indica, ruderalis).

Cannabinoider: Dækker over en lang række aktive stoffer i cannabis-planten, inklusiv THC, som er det stof, der primært påvirker os.


Marihuana: Bruges ofte synonymt med hash, men det er ikke det samme. Marihuana er strengt taget de tørrede topskud og blade fra planten (kan ligne tørrede urter), der bliver nulret til pulver og blandes i tobak. Marihuana ryges normalt som en cigaret (joint), men kan også kommes i en pibe. Det er indholdet af stoffet THC, der afgør styrken, og marihuanna indeholder normalt 2 - 5 procent THC.
Pot: slang for marihuana
Græs: slang for marihuana


Hash: Er en sort eller brun klump, der er lavet af harpiks og topskud fra cannabisplanten. Det presses hårdt til og har oftest form som plader. Stoffet varmes op og blandes med ristet tobak, hvorefter det rulles til en joint eller bruges i en pibe. Hash er som oftest væsentligt stærkere end marihuana. Indeholder 8-15 procent THC.
Jay: slang for hash
Den fede: slang for hash
Tjald: slang for hash


Skunk: Forædlede cannabis-planter, der har et højere indhold af THC. Som med marihuana ryges det oftest som en joint, men kan også kommes i en pibe. Skunk er meget stærkt, fordi det indeholder helt op til 25 procent THC.

Kilde: Henrik Hasseldam, Lektor, Biomedicinsk Institut, Københavns Universitet.