Erhvervpsykolog om konflikt mellem kollegaer: Ledelsen må mægle

I Randers FC er en privatsag mellem to spillere udviklet sig til en arbejdssag. Men hvad gør man, når privatlivet skaber konflikter på arbejdet? En erhvervsleder og en organisationspsykolog giver deres bud.

Jonas Borring (tv) vil ikke længere spille på hold med Christian Keller (th) i Randers FC. (Foto: claus fisker © Scanpix)

Hvor privat må du være på din arbejdsplads? Og hvad gør man, hvis privatlivet skaber konflikter i det daglige arbejde?

I fodboldklubben Randers FC er privatlivet måske kommet en smule for tæt på. Her har spiller Jonas Borring meddelt, at han ikke kommer på arbejde, så længe kollegaen Christian Keller spiller på samme hold.

Christian Keller har nemlig fundet sammen med Jonas Borrings fraseparerede kone.

Men problematikken er måske ikke unik. Ifølge Vibeke Wagener, der er organisationspsykolog hos Mindwork Psykologisk Center, kan det nemlig være svært at sætte en egentlig grænse mellem privat- og arbejdsliv, og en lignende sag kan derfor ske på alle arbejdspladser.

- Vi er alle private mennesker, og vi går alle på arbejde som hele mennesker, der bliver påvirket af både vores arbejds- og privatliv. Det betyder, at vi også tager vores personlighed, vores humør og vores oplevelser fra weekenden med på arbejde, siger hun.

- Mange af os er jo også gode venner med vores kolleger og ses privat. Men når der opstår konflikter, skal vi derfor også være varsomme, så konflikten ikke optrappes til noget personligt.

Erhvervsleder: Lederen skal træde i karakter

I Randers FC har klubbens direktør meddelt, at de hverken vil skille sig af med Christian Keller eller Jonas Borring, selvom sidstnævnte nu er tvunget på orlov, fordi han ikke længere ønsker at spille sammen med kollegaen.

Erhvervsleder Asger Aamund kalder dog sagen for "hysterisk". Som tidligere direktør i flere større virksomheder, er han vant til at stå i spidsen for mange medarbejdere.

På enhver anden arbejdsplads kan medarbejderne ikke bare blive væk, når der opstår en kollegial konflikt, siger han.

- I den her sag er der simpelthen tale om dårlig ledelse. Her burde chefen bryde ind og sige: "Det her er et privat anliggende, og I stiller på arbejde næste dag." Jeg ville slå hårdt ned på den slags, siger han.

Asger Aamund mener, at man som udgangspunkt skal holde privatliv og arbejdsliv adskilt.

- Juridisk er der ingen grænse mellem privatliv og arbejdsliv. Folk kan gøre, som de vil. Men etisk er der selvfølgelig et spørgsmål om, hvor grænsen med almen moral går på en arbejdsplads.

Konflikt går ud over kollegaskab

Asger Aamund hæfter sig desuden ved, at spillerne på et fodboldhold måske arbejder tættere sammen end på andre arbejdspladser.

- Det er klart, at der opstår en særlig holdånd på et fodboldhold, hvor man har nogle særlige normer. Den slags var måske ikke sket på Toms Chokoladefabrik, siger han.

Ifølge Vibeke Wagener handler det dog ikke så meget om virksomhedens type, men snarere, hvordan konflikten bliver løst.

Og opstår der en privat konflikt på arbejdspladsen, som direkte påvirker arbejdet negativt, så er det lederens opgave at mægle mellem de forskellige parter, siger hun.

- En konflikt mellem to kolleger kan nemlig også påvirke resten af kollegastaben. Der kan hurtigt opstå en modvillighed i samarbejdet, så der ikke længere findes den samme fælles ånd i at løfte opgaverne sammen, som man har, når samarbejdet er godt.