Erhvervskorrespondent: Hejrefeltets død er en skandale af de helt store

ANALYSE: Når det gælder olieproduktion er alt stort – også Dongs tab på Hejrefeltet.

Armbevægelserne havde et vingefang som på en rigtig fiskehejre, da Dong Energy i 2012 endelig offentliggjorde deres plan om at etablere Hejrefeltet 292 kilometer ude Nordsøen og udvide olieterminalen i Fredericia (Foto: ERik Refner © Scanpix)

Når det handler om olieproduktion er alt bare stort.

Det gælder investeringerne, det gælder arbejdsindsatsen på flere hundrede meter dybt vand flere kilometer ned i undergrunden. Det gælder udbyttet af den gode investering. Og det gælder i den grad også tabet på den dårlige investering, som Hejrefeltet nu viser sig at være for Dong Energy.

Armbevægelserne havde et vingefang som på en rigtig fiskehejre, da Dong Energy i 2012 endelig offentliggjorde deres plan om at etablere Hejrefeltet 292 kilometer ude Nordsøen og udvide olieterminalen i Fredericia.

Investeringen ville blive den største i Nordsøen i 30 år. Alene Dong skulle lægge 9,2 mia. kr., mens norske Bayerngas skulle smide 5 mia. kr. oveni i de fire mia. kr., som de to selskaber allerede havde brugt på forundersøgelserne.

- Skandale, at milliardprojektet opgives

Den daværende Dong-direktør, Anders Eldrup, og hans daværende bestyrelsesformand Fritz Schur rystede dog ikke på hænderne, da de skrev under på den store udskrivning.

Udsigten til at bore et hul, der kunne forsyne Danmark og omverden med 100 millioner tønder olie over 25 år, burde kunne give Dong et afkast på næsten 27 milliarder kroner, skabe 500 nye arbejdspladser og genopfinde Danmark som olieproducerende nation.

Derfor er det på alle måder en skandale i den helt store skala, når Dong og Bayerngas i dag har meddelt, at de opgiver projektet.

Mistede arbejdspladser og skatteindtægter

Investeringen er tabt for de to selskaber, der nu vil overveje alternative måder at udvikle projektet på. Dong har allerede indkasseret danmarkshistoriens største nedskrivning på investeringen, men historien stopper ikke her.

For eksempel står Danmark uden det felt, der skulle have forsynet os med 20 procent af vores olieforbrug fra 2017. Statskassen går glip af store skatteindtægter, som det dog er svært at vurdere omfanget af, da den nuværende oliepris er meget lavere, end dengang Hejrefeltet blev sat i søen.

Nye beregninger viser også, at der måske slet ikke er så meget olie og gas, som man først troede. Endelig er der også lagt op til et slagsmål om regningen med de franske og sydkoreanske leverandører, idet Dong Energy beskylder deres tidligere samarbejdspartnere for at have misligholdt kontrakten.

Franske Technip France og sydkoreanske Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering udgør det såkaldte leverandørkonsortium, som blandt andet allerede har leveret en 7000 tons tung stålkonstruktion, der skal udgøre boreplatformens fundament.

Som en anden Ingvar Cronhammar-installation har den stået på havbunden siden sommeren 2014 og ventet på, at platformen skulle placeres ovenpå. Det kommer næppe nogensinde til at ske, fordi platformen tilsyneladende er blevet for tung.

Sandsynligt at sagen skal afgøres ved retten

Hvem der så skal betale for, at franskmændene og sydkoreanerne ifølge danskerne og nordmændene har lavet nogle meget dyre og tilsyneladende uoprettelige fejlberegninger er endnu uafklaret.

Internationale jurister har forhandlet om spørgsmålet meget længe, og de er tilsyneladende langt fra at være enige. Derfor bliver det mere og mere sandsynligt, at sagen skal afgøres ved en voldgift eller en domstol, hvilket kan tage adskillige år. For ligesom med alt andet indenfor olieproduktion, så er slagsmålene også store.

Akkurat som den forventede børsnotering af Dong Energy senere i år forventes at blive det. Set i det lys er det kun godt for den danske energikæmpe, at man kan give de kommende investorer klar besked om, hvor meget eller hvor lidt Hejre-feltet fylder i bøgerne.

Lige nu er det så lidt, at det kun kan overraske de kommende investorer positivt, hvis det en dag lykkes at sælge resterne af feltet, vinde en erstatningssag mod leverandørerne. Eller hvis det viser sig, at man kan udvinde olien og gassen på en anden måde, for reserverne ligger stadig dernede.