Erhvervsministeren vil ændre lukkeloven: To dages ekstra åbent i påsken

De ekstra åbningsdage skal sprede påskehandlen ud for at mindske smitterisikoen.

De store supermarkeder, der ellers ville holde lukket i påsken, skal have lov til at holde åbent skærtorsdag og påskedag fra 10-17.

Det oplyser Erhvervsministeriet.

- Vi vil gerne sprede påskehandlen ud på lidt flere dage, sådan at vi ikke klumper sammen i butikkerne, står i kø og kommer for tæt på hinanden, for det vil øge smitterisikoen, siger erhvervsminister Simon Kollerup.

- Vi ved traditionelt set fra påsken, at når man står over for to dage, hvor der er lukket i butikkerne, så er der rigtig meget handel lige op til. Det er der tit om onsdagen op til

påske
, og det er der også om lørdagen midt inde i påsken.

I Landdistrikternes Fællesråd har man i går været ude at advare om en suspendering af lukkeloven. Her frygter man for konsekvensen for de lokale butikker og købmænd i landdistrikterne og kalder forslaget for 'gift for de små handlende på landet'.

Der er en grund til, at man har lukkeloven. Landdistrikternes fællesråd sagde i går, at det her er gift for de små butikker ude i landdistrikterne. Hvorfor lytter I ikke til dem?

- Vi lytter rigtig meget til, at den lokale butik betyder meget, også ude i vores landdistrikter. Og derfor er vores

opfordring
også at bruge den lokale butik, men vi er også nødt til at se i øjnene, at vi står i en ekstraordinær situation i år med coronavirus, og vi kæmper alle sammen for at holde smitterisikoen så lav, som den overhovedet kan være, siger erhvervsministeren.

Han understreger, at der er tale om en

isoleret
løsning for i år. Ministeren skal nu finde
opbakning
blandt sine kolleger på
Christiansborg
.

'Kan give udfordringer for forsyningssikkerheden'

I går efterspurgte Per Bank, der er administrerende direktør i Salling Group, som ejer blandt andet Bilka, Netto og Føtex, en suspendering af lukkeloven i påsken, netop for at sprede handlen over flere dage.

Men både

Coop
og
Dagrofa
meldte ud, at de ikke synes, det er en god ide at ændre lukkeloven. De mener, det blandt andet kan give udfordringer for forsyningssikkerheden, ligesom de bliver nødsaget til at kalde et i forvejen hårdtarbejdende personale på arbejde i helligdage.

Hvorfor har I ikke lyttet til kritikken fra dem?

- Vi har prøvet at afspejle de forskellige organisationers holdninger ved ikke at åbne alle fire lukkedage. Og så tager vi hensyn til, at der er noget morgenhandel, der kan klares i den lokale butik, og derfor er tilbuddet her først fra klokken 10-17.