Hvis Erik Brandt sad til et selskab og kedede sig, kunne han finde på at rejse sig og gå.
Han hadede at spilde tiden.
- På den måde var han meget arrogant, fortæller hans nære ven gennem mange år, gallerist Jacob Asbæk med et smil, der kan høres gennem telefonen:
- Han var fandenivoldsk og meget atypisk dansk. Det var det, jeg godt kunne lide ved ham.
Modeskaber, levemand og jetsetter Erik Brandt sov stille ind lørdag 79 år gammel. Det skriver hans datter Emilie Brandt på Facebook.
- Kære far. Så kom du op til mor. Og vi er glade for, at du har fået fred. Tak for alt, hvad du har været for os – alt den kærlighed og alle de værdier, du har givet os. Vi savner dig, skriver hun.
Jacob Asbæk besøgte ham næsten hver dag til det sidste.
- Jeg fik kysset ham farvel i går, siger Jacob Asbæk:
- Han var et fantastisk menneske.
Rastløs provokatør
Han fortæller ligesom Emilie Brandt skriver på Facebook, at det var godt, at Erik Brandt fik fred. Han var en rastløs mand, der altid har haft mange jern i ilden, og det harmonerede dårligt med et liv på plejehjem, hvor han til sidst ikke var særligt mobil, fortæller Jacob Asbæk.
- Han havde det forfærdeligt med det. Det var ydmygende til sidst, og det var slet ikke ham. Men han var klar i hovedet indtil for to dage siden, siger han.
I sit liv som erhvervsmand er Erik Brandt bedst kendt for modeselskabet Margit Brandt Design, som han drev med sin kone og livspartner, Margit Brandt, der døde i 2011.
Derudover handlede han blandt andet med ejendomme og startede også Den Københavnske Bank.
- Han levede i overhalingsbanen. Der skulle ske noget hele tiden, og han var rastløs. Han var hele tiden foran og provokerede. Ikke på en usmagelig måde, men på en kreativ måde, siger Jacob Asbæk.
Selv på plejehjemmet forhandlede han ifølge Jacob Asbæk kontrakter og lavede forretning.
Nyskabende modebrand
Erik Brandt slog sine folder i det københavnske jetset-liv og sidenhen i New York, hvor han boede med hustruen Margit Brandt i en årrække i 70'erne og 80'erne. I den amerikanske storby befandt parret sig med verdensstjerner som Andy Warhol og Mick Jagger.
Om de bekendtskaber sagde Erik Brandt i 2019 til BT:
- Jeg er interessant. De er interessante. Interessante mennesker tiltrækker hinanden.
Med deres virksomhed var ægteparret Brandt nogle af de første til i 1960'erne at skabe et brand, der var mere end bare et tøjmærke, forklarer Chris Pedersen, der er redaktør på Børsen Weekend og modeekspert.
- Erik Brandt forstod, at mode ikke længere kun var tøj. Det var også parfume, læbestift og kosmetik, som vi kender det i dag.
Det er et af de store navne i dansk mode, der i dag er gået bort, fortæller Pedersen.
- Jeg vil huske ham som værende en af dansk modes store personligheder. Og også et menneske som virkelig udvidede grænserne for, hvad dansk mode og kreativitet kunne.
Rollefordelingen mellem de to var klar. Hun var den kreative hjerne, der designede tøjet. Til tider var hun mere indadvendt, mens Erik Brandt havde store armbevægelser, forstod at drive forretning og skabe et stærkt brand, før det overhovedet var et begreb, der havde fundet indpas i det danske sprog.
- De optrådte også i kampagnerne sammen, hvor man kunne se de her unge, ekstremt sexede, meget flotte par. De personificerede deres egen luksuslivsstil, som folk kunne købe ind i, siger Chris Pedersen.
Jacob Asbæk og Erik Brandt lærte hinanden at kende, da Asbæk var 17 år. Beder man Asbæk fortælle, hvad det lige præcis var ved Erik Brandt, han så godt kunne lide, så opsummerer han det med ét karaktertræk: Han var underholdende.
- Han var aldrig kedelig. Om vi så spillede tomands-bridge, var han sjov, siger Asbæk.
- Han var kreativ, dygtig, charmerende, underholdende, og jeg holdt utrolig meget af ham.
Der ligger en stribe udsendelser om både Margit og Erik Brandt, som kan se på DRTV. En af dem er denne dokumentarserie om desgineren Margit Brandt.