Ernærings-guru til madpakkeforældre: Pas nu på den leverpostej

Leverpostej-maderne er et levn fra en tid uden de samme sundhedsidealer, mener ernærings-guru.

Madpakken kan være en svær størrelse. Eksperter advarer mod leverpostej. (© Colourbox)

Mange ting ved madpakken er som det plejer - og det er stadig mor, der smører den.

Den gode, gamle madpakke lever i bedste velgående, og den er fyldt med lutter gamle kendinge.

Rugbrød med leverpostej og kødpålæg er nemlig topscorerne blandt kødpålæg i børnenes madpakker. Det viser en undersøgelse fra FDB.

Flere end 9 ud af 10 elever får stadig madpakker med i skole, selv om der på flere skoler er indført madpakkeordninger - og der er meget, som stadig hænger ved. Det viser en undersøgelse fra FDB.

Leverpostej bekymrer

Leverpostejens fortsatte popularitet og rolle som en madpakkeklassiker bekymrer dog kostvejleder Lene Hansson fra tv-programmet "Du er hvad du spiser".

- Leverpostej er jo hakket lever og fedt, og der er jo en grund til, at man siger, at gamle mennesker ikke må spise indvolde. Leveren er samtidig et afgiftningsorgan for hele kroppen, som renser vores blod. Det kan være fyldt med tungmetaller, siger hun.

Har hun ret: Skriv DIN MENING her.

Hele 85 procent af forældrene er af den overbevisning, at de giver deres børn en sund madpakke med i skole, men ifølge Lene Hansson er mange forældre ikke klar over, hvad en sund madpakke er.

Sundhed er en anden størrelse

- Det er fordi, at definitionen af sundhed har ændret sig meget. Derfor tror mange, at de laver en sund madpakke, hvis de kommer tre skiver agurk oven på en leverpostejmad, siger hun.

At leverpostej indeholder for meget fedt møder opbakning fra Preben Vestergaard Hansen, der underviser i human ernæring. Også Fødvarestyrelsen advarer mod, at leverpostej har højt fedtindhold.

Men den danske klassiker har andre fordele:

- Leverpostej har helt sikkert ernæringsmææsig værdi i forhold til eksempelvis jern og a-vitamin. Og jern-optaget er rigtigt godt hvis det kommer via leverpostej, siger Preben Vestergaard Hansen til DR Nyheder.

Tyk brød med tyndt lagHan mener sagtens man kan spise den, hvis man husker at smøre et tyndt lag på en tyk skive groft brød.

De to ernæringsfolk er dog enige om, at de gammeldags madpakker er en smule kedelige. Lene Hansson mener, det handler om at gøre madpakken spændende, så den ikke ryger i skraldespanden og i stedet bliver erstattet af et pølsehorn fra en fastfoodbutik.

- Samtidig er børn bange for at være uden for. Så hvis der er en, der har en madpakke med ost med, som lugter lidt, så bliver han til grin. Derfor ryger den i skraldespanden, siger hun.

Utraditionel madpakke

Hun foreslår derfor, at forældrene i stedet kaster sig ud i en lidt mere utraditionel madpakkeløsning.

- Den behøver jo ikke bestå af rugbrødsmadder. Man kunne jo lave en lækker tunsalat, med radiser og æg og masser af grøntsager.

Det er ikke kun madpakkens indhold, der ser ud, som det gjorde engang. Det gamle kønsrollemønster holder også ved. I to ud af tre hjem er det nemlig mor, der står for madpakkesmøringen.

Facebook
Twitter