Esbern Snare stævner ud: Skal afskrække pirater ved Afrikas vestkyst

Med en besætning på 175 mand, skal det danske skib modarbejde angreb og kidnapninger.

Danish Navy Combat Support Ship 'HDMS Esbern Snare' in the port of Gdynia, prior to exercise US BALTOPS 2010. (Foto: © Konflikty, Scanpix)

Da klokken slog 12 på flådestationen i Frederikshavn, stævnede den grå fregat Esbern Snare ud og sejlede mod nye verdenshave.

Kursen er sat mod Guineabugten, hvor en besætning på 175 mand fra forskellige steder i Forsvaret skal forsøge at afskrække pirater og støtte den civile søfart i området, der ligger ud for Afrikas vestkyst.

Og det er lidt af en opgave, for Guineabugten er stærkt plaget af pirateri. Ifølge Forsvarsministeriet sker 40 procent af alle rapporterede piratangreb på verdensplan i Guineabugten.

I 2020 blev mindst 140 søfolk kidnappet i området. Og det er et tal, der udgør 95 procent af alle rapporterede kidnapninger til søs.

Og derfor skal Esbern Snare og besætningen være klar til situationer, hvor skibe bliver angrebet, og de skal rykke ud.

Fregatten er blandt andet udstyret med en SEAHAWK-helikopter, der kan indsætte specialoperationsstyrker fra skibets maritime indsatsstyrke, hvis det skulle blive nødvendigt, skriver Forsvarsministeriet.

Danske skibe på farligt farvand

Danmark er verdens sjettestørste søfartsnation. Og med masser af dansk skibstransport er Guineabugten derfor også et sted, der hver dag besejles af danske skibe.

I gennemsnit er der mellem 30 og 40 danskopererede skibe dagligt, der sejler gennem Guineabugten.

Økonomisk set er det heller ikke så lidt, de mange danske skibe transporterer. Årligt drejer det sig om gods for næsten 10 milliarder danske kroner, der sejles gennem Guineabugten af danskopererede skibe.

Vil afskrække ikke tilbageholde

Tidligere på måneden fortalte DR Nyheder, at regeringen ikke har indgået en udleveringsaftale med de omkringliggende lande.

Det betyder, at hvis pirater bliver pågrebet af og tilbageholdt på det danske skib, så kan besætningen blive tvunget til at slippe dem fri på åbent hav og skal sørge for, at piraterne kommer tilbage til fastlandet.

Det forklarede orlogskaptajn Kenneth Øhlenschlæger Buhl fra Forsvarsakademiet, der er militærforsker med speciale i humanitær folkeret, dengang.

- En mulighed er, at man må give de tilbageholdte pirater et egnet fartøj med en tilpas stor fremdrivningskraft og med tilpas meget brændstof, så de kan sejle i land på forsvarlig vis, når de bliver sluppet fri.

For eksempel en lille gummibåd med en mindre påhængsmotor, forklarede han. Alt sammen finansieret af den danske stat.

- Det er en motor, der ikke er stor nok til, at man kan bruge den til pirateri. Men de kan selv sejle langsomt ind til land. Man sørger selvfølgelig for, at de får mad og vand med, sagde Kenneth Øhlenschlæger Buhl.

Forsvarsministeriet oplyser til DR, at der stadig ikke er indgået aftaler, men skriver i en mail:

'Formålet er at afskrække pirater, ikke at tilbageholde dem. Der arbejdes diplomatisk på at indgå aftaler, men det er ikke en forudsætning for Esbern Snares opgaveløsning. Som på alle øvrige missioner gælder militær-manualens bestemmelser.'