300 amerikanske panserkøretøjer kørte i land i Esbjerg, og det kan afsløre Danmarks fremtid i Nato

I morges ankom et skib med mere end 300 panserkøretøjer til Esbjerg Havn. Herfra skal de videre til Polen.

Ved første øjekast kunne det ligne en helt almindelig aflæsning af en færge.

Men ved nærmere eftersyn var personbilerne erstattet af pansrede køretøjer af diverse karakter tilhørende det amerikanske forsvar.

I morges ankom det hidtil længste skib, Esbjerg Havn har haft liggende på havnen. Ombord på skibet var en tredjedel af en amerikansk panserbrigade, der blev losset på havnen i Esbjerg, heriblandt mere end 300 pansrede køretøjer.

Operationen er en del af en rutinemæssig rotation, en flytning af tropper, hvor Danmark agerer værtsnation og leverer "host nation support" for et andet Nato-land. Host nation support består blandt andet af, at Danmark står for sikkerheden.

Men aflæsningen af det amerikanske militære materiel kan meget vel også være et smugkig på, hvordan Danmark fremadrettet kan komme til at bidrage til Nato, vurderer DR's forsvarsanalytiker, Mads Korsager.

- Hvis man tager det lange lys på, så får Danmark to roller i fremtidens Nato.

- Vi kommer til at sende nogle af vores enheder ud i verden, og så kommer vi til at være værtsnation og yde det, der hedder host nation support, som er at tage imod fremmede militærstyrker, siger Mads Korsager.

Fra havnen i Esbjerg skal det militære materiel køres videre til Polen, fortæller generalmajor James Smith fra USA's forsvar.

- Det, vi ser lige nu, er flytningen af militærstyrker som en del af en rutinerotation. Vi har brugt Esbjerg før, og vi ser frem til det fremtidige samarbejde også, så vi kan demonstrere vores stærke alliance, siger James Smith på havnen.

  • Mere end 300 panserkøretøjer ankom onsdag til Esbjerg. Derfra skal de køres videre til Polen, hvor de skal indgå i en militærøvelse. (Foto: John Randeris © Ritzau Scanpix)
  • De pansrede køretøjer ankom på skibet ARC Endurance, som har sejlet dem fra Texas. (Foto: John Randeris © Ritzau Scanpix)
1 / 2

Stor dag for Esbjerg Havn

På havnen i Esbjerg jubler man over, at operationen med at gelejde ARC Endurance ind i havnen er gået "fuldstændig planmæssigt".

Ikke nok med, at ARC Endurance med sine 264 meter er det længste skib, der er anløbet i havnen i Esbjerg, så er det også en slags opgaver, havnen håber på at få flere af i fremtiden.

Det fortæller Michael Fries, der er teamleder for den maritime afdeling på Esbjerg Havn.

- Det er bestemt ikke første gang og forhåbentlig heller ikke sidste gang, vi modtager militært gods.

- Vi forventer, at der i fremtiden vil komme meget mere militærgods til Esbjerg Havn. Det viser det her anløb også, at vi kan håndtere, så det er en rigtig fin dag for Esbjerg Havn, siger Michael Fries.

ARC Endurance er med sine 264 meter det længste skib, der er anløbet i Esbjerg Havn. (Foto: John Randeris © Ritzau Scanpix)

Cirka en tredjedel af den amerikanske panserbrigade, som består af omtrent 4.000 soldater med dertilhørende pansrede køretøjer, er blevet losset i Esbjerg. Resten af brigaden er blevet sejlet til Holland og Grækenland.

Men hvorfor overhovedet læsse af i Esbjerg, Holland og Grækenland, når den endelige destination er Polen?

- Set med militære briller vil man ikke have det hele ind ét sted. Nato og USA vil gerne have en masse steder, hvor man potentielt kan sætte styrker i land.

- Nato og USA har planer og koncepter for, hvordan man gør det her. Hvis der bliver krig og krise, og man har brug for at flytte en hel masse udstyr og soldater, så har man kigget på nogle lande, som er geografisk godt placeret, siger Mads Korsager.

I den henseende er Danmark ideelt placeret som et militært trafikknudepunkt, hvor Danmark kan, som vi også gjorde under den kolde krig, agere en slags port fra vesten og ind i østen.

Ikke på grund af Ukraine

Men onsdagens ankomst af militærmateriel i Esbjerg ikke har noget med krigen i Ukraine at gøre, understreger den danske brigadegeneral Henrik Lyhne.

- Krigen i Ukraine understreger vigtigheden af, at vi øver os og bliver skarpe på det, vi eventuelt kunne ende med at skulle involveres i.

- Det er rigtig vigtigt, at vi øver os, og vi bliver gode til at arbejde sammen med de andre nationer. Vi sender også et rigtig vigtigt signal om, at Nato står stærkt sammen, og vi øver sammen, og vi er sådan set klar, hvis der bliver behov for det, siger Henrik Lyhne.

Tegner det her et perspektiv for Esbjerg og Danmarks rolle i det her?

- Det kan være vanskeligt at sige, men på baggrund af det, jeg har hørt amerikanerne og englænderne sige omkring infrastrukturen og de muligheder, der ligger i området, så er de voldsomt begejstrede, fordi infrastrukturen er så veludbygget med lufthavn, havn, motorvej, jernbane og øvelsesområder i nærheden.

- Det er utroligt velegnet, og de er meget begejstrede for området, siger Henrik Lyhne.

Den amerikanske generalmajor James Smith er enig i, at Esbjerg er en ideel lokation.

- Esbjerg er en fantastisk beliggenhed for os til at demonstrere vores stærke alliance i dette tilfælde med Danmark, siger James Smith.

Så I vil bruge Esbjerg oftere fremadrettet?

- Det er endnu ikke besluttet, men hvis muligheden byder sig, vil vi absolut se frem til at samarbejde.