Et år efter drab på 16-årig: Politiet søger hjælp til at fange gerningsmænd

En 34-årig svensk statsborger sidder varetægtsfængslet i sagen. Personen, der trykkede på aftrækkeren, kan dog være på fri fod.

Der blev lagt blomster og beskeder fra pårørende og borgere. efter at 16-årige Servet Abdija mandag den 16. oktober 2017 blev skudt og dræbt foran sin opgang ved familiens hjem på Ragnhildgade i København. (Foto: © Sofie Mathiassen, Scanpix)

Ved 21-tiden den 16. oktober 2017 blev den 16-årige Servet Abdija skudt og dræbt foran sin opgang ved familiens hjem på Ydre Nørrebro i København.

Et år senere sidder en 34-årig svensk statsborger varetægtsfængslet og er sigtet for at have dræbt den 16-årige og for at være i besiddelse af to skarpladte skydevåben, som blev anvendt til drabet.

Han nægter sig skyldig.

Politiet er overbevist om, at han ikke var alene om drabet, og peger på, at vedkommende, der trykkede på aftrækkeren, stadig kan være på fri fod.

Politiet: Ring til os

Umiddelbart efter skuddrabet efterlyste politiet tre formodede gerningsmænd, der var maskerede og set i området op til og efter drabet.

Efterfølgende modtog politiet mange henvendelser, men ikke noget, der førte til sigtelser. Først i slutningen af august - 10 måneder senere - anholdt politiet en 34-årig svensk statsborger "et sted på Sjælland".

Manden blev først varetægtsfængslet i knap fire uger, men har siden fået den forlænget.

Politiet leder stadig efter formodede medgerningsmænd.

- Tre personer er set løbe fra gerningsstedet, så der er gerningsmænd på fri fod, og dem leder vi stadig efter, siger Hans Erik Raben, politikommissær og efterforskningsleder.

- Det er måske endda de reelle gerningsmænd, der trykkede på aftrækkeren, siger han.

Ifølge Hans Erik Raben ligger politiet inde med tekniske spor, der kan hjælpe med at behandle tip fra offentligheden.

Han kommer derfor med en klar opfordring til potentielle vidner, eller folk med kendskab til sagen.

- Har man en konkret viden om, hvem der kunne have været med, så ring til os med navnet, så kan vi hurtigt be- eller afkræfte, om pågældende har noget med det at gøre, siger efterforskningslederen.

Han vil ikke komme nærmere ind på, hvilke spor der er tale om af hensyn til sagens efterforskning.

Våbenfund pegede mod Sverige

I begyndelsen af sommeren i år oplyste politiet, at de havde fundet de to våben, som blev brugt til drabet. Uden at sige noget nærmere om det, fik våbenfundet politiet til at se mod Sverige.

I slutningen af august blev den 34-årige svenske statsborger så anholdt i Danmark.

- Vi arbejder stadig tæt sammen med svensk politi. Da han er fra Sverige, leder vi efter medgerningsmænd både herhjemme og i Sverige, siger Hans Erik Raben.

Politiet har betegnet det som en likvidering, at den 16-årige blev skudt seks gange på klos hold foran sin opgang. Inden da havde han spillet bold med nogle venner.

Politiet har betegnet Servet Abdija som en helt almindelig dreng, der ikke havde tilknytning til noget kriminelt miljø.