Et anderledes rødt og hvidt flag hejses i Danmark i dag

Grønlands nationaldag bliver for første gang markeret med en landsdækkende flagning med det grønlandske flag i Danmark.

Det affødte en del undren, da statens institutioner i begyndelsen af januar blev bedt om at tælle flagstænger. (Foto: Brian Bergmann © Scanpix)

Ser man i dag rød-hvide flag med en karakteristisk tværdelt kugle gå til tops og pryde statslige bygninger, er det ikke en ny udgave af Dannebrog, men i stedet det grønlandske flag, Erfalasorput.

Regeringen har nemlig besluttet at indføre to officielle flagdage for henholdsvis Grønland og Færøerne. Lars Løkke Rasmussen (V) har tidligere sagt, at han glæder sig til at markere rigsfællesskabet med to flagdage, der også vil blive fejret på danske repræsentationer i udlandet.

- Jeg glæder mig til sommer, når det grønlandske og færøske flag for første gang vajer fra toppen af statens bygninger i hele riget og vores ambassader og repræsentationer i udlandet, forklarede han.

Udmeldingen fra statministeren kom, efter at en optælling af samtlige statslige flagstænger tilbage i januar affødte en del undren og spørgsmål fra medlemmer af Folketinget. Den officielle optælling viste i øvrigt, at der er 534 statslige flagstænger i Danmark.

Ifølge flagekspert Anton Pihl er det usædvanligt, at et andet flag end Dannebrog pryder de officielle statslige flagstænger. Det er formentlig aldrig sket før, mener han.

Næste gang et andet flag end det danske ryger til tops vil være, når der skal flages med det færøske flag på Olai-dag den 29. juli.

Der har dog igen været stillet spørgsmål i Folketinget om, hvorfor der ikke flages på den officielle færøske flagdag, den 25. april. Men regeringen har besluttet, at flagningen skal ske i juli.

- Hermed knyttes flagdagen til det, der almindeligvis kaldes Færøernes nationale festdag, lyder det officielle svar.