Et halvt år, sms'er og fotos: Sådan kan kærester fra Tyskland og Norden komme ind i Danmark

Retningslinjer for kæresters indrejse til Danmark bekymrer retsordførere.

Fra mandag kan kærester fra Tyskland og nordiske lande rejse ind i Danmark. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Hvornår er man kærester nok til at kunne få politiets tilladelse til at ses?

Det er et spørgsmål, som de færreste danskere har været nødt til at stille sig selv eller deres kæreste.

Alligevel er det et spørgsmål, der har presset sig på siden sidste uge, hvor Folketingets partier blev enige med regeringen om at udvide fase 2 af genåbningen af Danmark.

En del af den aftale handler om grænsen til Danmark, der har været lukket siden midten af marts på grund af coronaepidemien.

Grænsekontrollen betyder, at det kun er personer med anerkendelsesværdige formål, der må rejse ind i Danmark. Med den politiske aftale i sidste uge blev listen over anerkendelsesværdige formål udvidet.

Det betyder, at personer med fast ophold i de nordiske lande og Tyskland fra i morgen også kan få lov at rejse ind i Danmark, hvis de er kærester med en person med fast bopæl i landet. Tidligere var kærester ikke omfattet af anerkendelsesværdige formål.

Men det er de altså nu, og det har krævet en definition af, hvornår man er kærester nok.

Skal have været sammen i et halvt år

Rigspolitiet oplyser til DR, at et kæresteforhold skal have haft en vis varighed.

- Det er som udgangspunkt seks måneder, og personerne skal have haft jævnlige fysiske møder, oplyser Rigspolitiet i en mail til DR.

- Det vil sige, at kæresteforhold, der alene har bestået af skriftlig eller telefonisk korrespondance, ikke anses for anerkendelsesværdige i forbindelse med de aktuelle indrejserestriktioner, lyder det videre i mailen.

Kæresten, der rejser til Danmark, skal kunne dokumentere sin relation til den, der er bosat i Danmark.

- Kæresteforholdets karakter og varighed kan godtgøres ved fremvisning af dokumentation af relationen i form af oplysning om navn, bopæl og kontaktoplysninger på kæresten i Danmark i kombination med fremvisning af for eksempel mail- eller sms-korrespondance, opkaldsliste i telefon eller fotos, skriver Rigspolitiet.

- Det er op til borgeren selv at vurdere, hvor meget og hvilken dokumentation man vil fremvise for at sandsynliggøre relationen til kæresten i Danmark.

I sidste ende vil det være en samlet vurdering fra den person, der udfører kontrollen ved grænsen, der afgør, om kæresten får lov at rejse ind i landet.

Retsordførere er bekymrede

Det falder imidlertid Radikale Venstres retsordfører, Kristian Heegaard, for brystet, at politiet skal stå og snuse i folks telefoner:

- Jeg synes, at det lyder som noget pjat, hvis politiet skal måle på indholdet af en sms, om man nu er kærester. Betyder det så, at der skal stå ord som ’søde’ eller ’skat’, eller om der nu er nok hjerter i sms’en?

- Vi taler om kærester fra nordiske lande og Tyskland. At de skal igennem en eftersøgning, som rejste de ind i USA, giver ikke mening. Lad dem underskrive en tro- og loveerklæring i stedet for at indføre et kærlighedsbureaukrati, siger Kristian Heegard.

Han er samtidig bekymret for, om ikke det bryder med retten til privatlivets fred. Det samme gør SF's retsordfører, Karina Lorentzen.

- Jeg undrer mig over, at folk skal stå og vise deres sms’er og mails til politibetjente. Det kan jo være beskeder af mere intim karakter, og jeg har svært ved at se, hvordan det harmonerer med regelsæt om persondata og GDPR. Det ville jo normalt kræve en dommerkendelse, siger hun.

- Jeg vil stille spørgsmål til ministeren om, hvordan det her harmonerer med lovgivningen, og så må man finde andre løsninger, hvis det ikke er helt i trit med lovgivningen.

Lisbet Christoffersen, professor i jura ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på RUC, påpeger, at det er svært på forhånd at vide, om man får lov at rejse ind eller ej:

- Jeg synes, det lyder relativt usikkert, men kæresteforhold er også et meget usikkert begreb. Det giver selvfølgelig en rets-usikkerhed for borgerne. Man kan ikke vide, når man holder ved grænsen, om man kan komme ind i landet eller ej, og om man har dokumentation nok eller ej for kæresteforholdet, siger hun til Jyllands-Posten.